Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Neofašisti slave odluku najvišeg talijanskog suda: “Fašistički pozdrav je zločin samo ako…”

Izvođenje fašističkog pozdrava je zločin samo ako ugrožava javni red ili postoji rizik da dovede do oživljavanja zabranjene fašističke stranke, priopćio je vrhovni talijanski sud u presudi koju su pozdravili neofašisti.

(Foto: screenshot X)

Donoseći svoju presudu, kasacijski sud također je naložio da se omogući novi žalbeni postupak za osmoricu neofašističkih militanata koji su salutirali tijekom komemorativnog događaja u Milanu 2016. godine.

Militanti su tada obilježavali godišnjicu ubojstva suborca u gradu 1975. godine.

Nedavna snimka uznemirila javnost

Presuda znači da rimski pozdrav nije zločin ako se izvodi na događajima sličnima nedavnom skupu u Rimu, koji je izazvao negodovanje, piše Guardian, a prenosi Index.hr.

“Odlukom kasacijskog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke stranke, kako je predviđeno člankom 5. Scelbinog zakona, ili ako postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja, kako predviđa Mancinov zakon”, objasnio je Domenico Di Tullio, odvjetnik dvojice optuženih.

Scelbin zakon iz 1952. relativizaciju fašizma i reorganizaciju fašističke stranke Benita Mussolinija, dok je Mancinov zakon iz 1993. zabranio rasističko nasilje i govor mržnje.

Jučerašnja odluka suda uslijedila je nakon što se pojavila snimka stotine muškaraca kako fašistički pozdravljaju tijekom događaja u Rimu početkom siječnja.

Organizatori: Nastavit ćemo s rimskim pozdravom

Radilo se o obilježavanju 46. godišnjice ubojstva trojice militanata iz omladinskog krila sada nepostojećeg Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u Braću Italije. Godišnje okupljanje održava se ispred nekadašnjeg MSI-jevog sjedišta na istoku glavnog grada Italije.

CasaPound, neofašistička stranka koja organizira događaj, pozdravila je sudsku presudu kao “povijesnu pobjedu”. “Naravno, nastavit ćemo s rimskim pozdravom”, rekao je Luca Marsella, glasnogovornik CasaPounda, novinskoj agenciji Ansa.

Dio javnosti smatrao je kako je snimka “jeziva”, a događaj su osudile i oporbene stranke, koje su pozvale talijansku vladu da zabrani neofašističke skupine.

n1info.hr

Facebook
E-mail