Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Navijački kodeks i obrnuti moral

Čelnici NK Rudeš s pravom su osudili Torcidin transparent na kojem su prozvali Roberta Prosinečkog četnikom, ali u isto vrijeme nisu “uspjeli” vidjeti transparente s nacističkim obilježjima među svojim navijačima, nego su reagirali tek nakon što su objavljeni u medijima

(Foto: Wikipedia)

Navijači i zagovarači Dinama ubiše se zadnja dva tjedna dokazati da Bad Blue Boysi nisu takva bratija koja bi noževima bola pripadnike suprotnog tabora. Oni su, kažu, drukčiji. Naprosto im navijački kodeks i purgerski moral ne dopuštaju skakavce u rukama i zbog toga, kao, nisu krivi za smrt stradalog Grka. I zaista, iz snimki nadzornih kamera raspoređenih po atenskom kvartu Nova Filadelfija ne vidi se – barem ne jasno – da BBB naganjaju AEK-ovce iz skupine Original 21 s čakijama oko stadiona. Činili su to, valja otvoreno reći, s toljagama i teleskopskim palicama u rukama. Razlika postoji. Doduše vrlo je suptilna i nalazi se prije svega u očima progonjenog. Na pitanje da li je bolje da dobiješ nožem ispod rebara ili da ti palicom raznesu glavu, zaista je teško dati odgovor.

Nisu ni Original 21 za baciti. Oni se predstavljaju gotovo kao humanitarna organizacija koja, doduše, dočekuje goste molotovljevim koktelima, uz pokoju palicu a možda i nož. Kako zadnjih tjedana tvrde AEK-ovi navijači i zagovarači, oni nisu imali izbora u duelu s BBB-ovcima, jer im navijački kodeks i helenski moral ne dopuštaju da ih na njihovom terenu bilo tko ponizi.

Koji tjedan poslije, opet su navijači u prvom planu. Ovaj put splitske Torcide i zadarskog Tornada. U video snimci koju su Novosti objavile u subotu, vidi se kako njih stotinjak u Kninu na obljetnici Oluje kao jedan skandiraju “Za dom spremni” s uzdignutom desnicom i HOS-ovim zastavama, što je većina mainstream medija – izuzev Nove TV – mudro prešutjela valjda u skladu s navijačkim kodeksom i novinarskim moralom, jer nećemo valjda govoriti protiv naših.

Tek par dana kasnije opet Torcida. Ovaj put u Zagrebu. Na utakmici s Rudešom izvjesili su transparent “10 eura, može, hvala. Ipak četniku nije plaća mala”. Ovaj rimovani zamalo jedanaesterac posvećen je Rudešovom treneru Robertu Prosinečkom u kojem Torcida vidi četnika, valjda jer je još tamo prije rata igrao za Crvenu zvezdu i početkom prošlog desetljeća trenirao taj klub. Po Torcidinom kodeksu i poljudskom moralu svatko tko je igrao u Zvezdi je četnik, a još ako se utvrdi da ima pokoje krivo krvno zrnce, izbora biti ne može.

Rudeš je kao klub oštro osudio Torcidin transparent te sramotno i drsko vrijeđanje njihovog trenera, opravdano navodeći da se radi o “najružnijem ispoljavanju primitivizma i nekulture” i da oni kroz nogomet žele “odgajati djecu, da se viteški i pošteno bore u životu, te da se respektira protivnika”.

Tu bi sada bila točka na kraju teksta da na istoj utakmici, na odstojanju od jedva pedeset metara od Torcide, navijači Rudeša – tzv. Rudeš Boysi – nisu svoj klub bodrili s dva transparenta s nacističkim znakovljem. Jedan od njih bila je zastava s “Balkenkreuzom”, amblemom njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata i odmah do njega drugi s brojem “88” koji u neonacističkoj simbolici označava zabranjeni slogan “Heil Hitler” umjesto kojeg se koristi brojka 8, zamjenjujući slovo H kao osmo u abecedi. Takav je valjda navijački kodeks i zapadno-zagrebački moral Rudeš Boysa. Istini za volju, iz kluba su se ipak javili sa zakašnjenjem nakon što su objavljene fotografije te izrazili zgražanje i neslaganje sa sadržajem transparenata kao i najavili da se slično neće ponoviti, jer da se zalažu “za toleranciju, uzajamno poštovanje svih, te promiču najveće ljudske vrline, odnosno ljubav, skromnost i poniznost, uvažavajući i sve raznolikosti”.

Točno je i davno zapisano da nije lijepo gledati trunku u tuđem oku, a ne vidjeti balvan u svom. Usput rečeno, predsjednik Rudeša je Josip Joe Šimunić svojevremeno osuđen s 25 tisuća kuna kazne, jer je na maksimirskom stadionu kao član reprezentacije poveo skandiranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Takav je, kažu, taj navijački kodeks…

(Novosti/Goran Borković)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave