Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Živjet će ovaj projekt

Grupa studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti okupljena oko projekta “Mjesta sjećanja na kulturalne traume” ovjenčana je Rektorovom nagradom

(Foto: portalnovisti.com) Izložba u galeriji “Putolovac”

Grupa studenata sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (FPZG) dobila je Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2022/23. u kategoriji veliki timski znanstveni i umjetnički rad, odnosno interdisciplinarnom području znanosti. Vrijedna nagrada pripala im je za projekt “Mjesta sjećanja na kulturalne traume” oko kojeg je okupljeno nekoliko fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, beogradski Fakultet medija i komunikacija, kao i Srpsko narodno vijeće, Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta te nekoliko istraživača i profesora iz SAD-a, Velike Britanije i Grčke.

Pod mentorstvom profesora Nebojše Blanuše, u projektu su sudjelovali Suzanna Bučić, Tin Dubovečak, Matea Kogoj, Karla Birkić, Amina Kurtić, Damjan Stanić, Dajana Ivičić, Karlo Vedak, Tin Kovačević, Maja Ljilja i Ivan Validžić.

Sam projekt nastao je iz želje da se studente suoči s traumatičnim, ratnim događanjima, posebno onima s ovdašnjih područja, kao i da se toj temi istovremeno priđe empatično i kritički, objašnjava nam Karla Birkić, jedna od učesnica. Istovremeno je bio cilj da se promisli o načinima na koje se današnje društvo (ne)nosi s raznim događajima iz perioda Drugog svjetskog i Domovinskog rata, dodaje Karla te ističe da je u projektu sudjelovalo oko 40 studenata, profesora i predstavnika organizacija civilnog društva.

Zajedničko putovanje

– Svi skupa smo proveli sedam dana na putovanju koje je započelo u Zagrebu, zatim se nastavilo u Jasenovcu, Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu, Mostaru, Dubrovniku te na kraju na Pagu, što su sve mjesta ratnih razaranja i zločina. Svaki dan imali smo priliku pričati sa svjedocima i preživjelima, raznim stručnjacima koji u svojim sredinama rade na suočavanju s prošlošću kao i drugim osobama koje su o tome imale što reći – govori Karla Birkić.

Sve je snimala ekipa novinara u suradnji s Televizijom Student, pa je jedan od produkata projekta 45-minutni dokumentarni film. Fotografije su pak napravili studenti Akademije dramskih umjetnosti, a razne skice polaznici Likovne akademije, Krajobrazne arhitekture, Filozofskog fakulteta i FPZG-a iz čega je naposljetku nastala izložba upriličena u galeriji “Putolovac” u Zagrebu, o čemu su Novosti već pisale.

– Prošlogodišnje putovanje me toliko motiviralo pa sam se ove akademske godine htjela aktivirati više jer sam željela pridonijeti projektu koliko god je to bilo moguće. Iz tog razloga sam pitala profesora Blanušu, nositelja kolegija na FPZG-u i jednog od pokretača projekta, mogu li mu pomoći s organizacijom. Zbog toga je ove godine moja funkcija bila nešto drugačija – govori Karla Birkić.

Ona ocjenjuje da je suradnja s kolegama s drugih fakulteta bila uspješna.

– Zanimljivo je bilo gledati različite struke u interakciji, posebice jer nam je većini to bio prvi dodir s nečim takvim. Zaključili smo kako su moji kolege s politologije uvijek malo glasniji od ostatka; vole više izraziti svoje mišljenje. Kolege s novinarstva vole sve dokumentirati i istražiti, one s Dramske se moglo vidjeti sa svih strana jer su pokušavali uhvatiti neki drugačiji kadar, a kolege s Likovne akademije i Krajobrazne arhitekture su znali ukazati na nešto u okolišu što običnom oku nije lako za uhvatiti – veli Karla.

Razmjena iskustava

– S kolegama iz Srbije dosta smo razgovarali o različitim narativima unutar naših država te različitom, a opet sličnom stilu života. To su bili studenti i studentice psihologije i politologije tako da su i oni bili spremni da podijele analize. Generalno gledano, lijepo smo se povezali, razmijenili iskustva, perspektive svojih struka, okolina iz kojih dolazimo i, konačno, družili, a to je ono što je putovanje učinilo jako ugodnim iskustvom – nastavlja ona dalje. Naročito joj je drago što je projekt nastavljen.

– Ponovno je održan u sklopu kolegija na FPZG-u, počeli smo u većoj mjeri surađivati s Inicijativom mladih za ljudska prava, nastavili raditi sa SNV-om i Documentom, te svim fakultetima i akademijama koji su u rad bili uključeni i lani. Promijenili smo lokacije kako bi studenti uvijek mogli dobiti svježu perspektivu. Svi mi koji smo u organizaciji nadamo se da će se projekt nastaviti i u narednim godinama, a studenti koji su u njemu već sudjelovali smatraju da je iznimno važan za osvještavanje mladih i da pruža dobar alat za suočavanje s prošlošću – govori Karla Birkić.

Dodaje da joj je iznimno drago što ga je prepoznalo i Sveučilište u Zagrebu i odlučilo mu dodijeliti Rektorovu nagradu, pogotovo uzimajući u obzir veliki broj kvalitetnih prijava.

– I studenti su sretni što su bili dio šire priče s ciljem da se mladima pokaže kako treba njegovati kulturu sjećanja, ali i kritički promišljati o njoj – zaključuje naša sugovornica.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail