Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Milanović u Plaškom: ‘Blistavi trenuci odnosa Hrvata i Srba rastopili su se kao suza na kiši’

Milanović se osvrnuo na obljetnicu zasjedanja ZAVNOH-a, kada je Hrvatska počela ‘sličiti na ono što je danas’

(Foto: Wikipedia)

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Plaški na kojoj je, čestitajući građanima Dan općine, rekao da su izabrali pravi datum – Dan drugog zasjedanja ZAVNOH-a, kada je Hrvatska počela sličiti na ono što je danas.

“To je taj dan, 12. 10., dan Drugog zasjedanja ZAHVOH-a, kada je Hrvatska počela sličiti na ono što je na kraju postala danas. Uz sve svoje nedostatke, ipak je zdrava i uspravna država, naša država Hrvatska“, rekao je predsjednik Milanović na svečanoj sjednici.

“Ako u povijesti odnosa Hrvata i Srba, moderne hrvatske i srpske nacije, postoji sunčana strana i nešto vedro, onda je to ovo ovdje – sunčana strana Kapele. Ovdje je sunčana strana odnosa dvaju naroda, koji su jedan drugoga razumijevali, proganjali, radili zle stvari, dobre stvari, ratovali, ubijali, palili i to još nedavno“, rekao je Milanović. Ocijenio je da je zasjedanje ZAVNOH-a prije 80 godina bio najsjajniji trenutak te “teške i komplicirane povijesti”.

Temelji za stvaranje Jugoslavije

ZAVNOH je, kazao je, iako formiran u ratnim vremenima iz potrebe da se formira nekakva vlast i bez prave demokratske legitimacije, ostavio i posijao zdravo i plemenito sjeme odnosa dvaju kompleksnih naroda koji su zajedno živjeli na jednom prostoru.

“Prije 80 godina ljudi su ovdje zazidali temelje zgrade koja će se zvati Narodna Republika Hrvatska i za koju je donesena odluka na sjedećem zasjedanju AVNOJ-a da zajedno s ostalim republikama ulazi u Jugoslaviju koja će nastati nakon rata“, rekao je Milanović. “Ovdje su donesene odluke o povratku od strane Italije okupiranih i otetih dijelova Hrvatske, Primorja i neposredne obale, o uključivanju Istre u sastav Hrvatske“.

‘Trebat će nam još razumijevanja’

No, nažalost, dodao je, ti blistavi trenuci odnosa Hrvata i Srba od prije osamdeset godina su “rastopljeni kao suza na kiši i slijedilo ih je jako puno suza, nesreće i nerazumijevanja“, misleći na događaje od prije 30-ak godina i Domovinski rat.

“Trebat će još razumijevanja, rada i truda i u odgoju i priči jer sve je ovo jedna velika priča i bitno je da je istinita i da je ispričana s dobrom namjerom i otvorenog srca“, kazao je predsjednik Milanović.

Uz njega, na svečanosti su govorili su predsjednik Općinskog vijeća Ivica Klečina, općinski načelnik Pero Damjanović, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović i županica Karlovačke županije i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Martina Furdek-Hajdin. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

(telegram.hr/Helena Kolar)

Facebook
E-mail