Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Krapinsko – zagorski SDP obilježio Dan antifašističke borbe: ‘Utkali su temelje na kojima je građena slobodna Europa’

Izaslanstvo SDP – a Krapinsko – zagorske županije jučer je položilo cvijeće i zapalilo svijeće kod Spomenika žrtvama NOB – a na Trgu Ante Starčevića u Bedekovčini, a povodom obilježavanja današnjeg Dana antifašističke borbe.

Cvijeće i svijeće položili su predsjednik Županijske organizacije Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica ŽO Valentina Đurek, zatim predsjednik Općinske organizacije SDP – a Bedekovčina Darko Ban te župan Željko Kolar.

Odmah nakon, izaslanstvo Krapinsko – zagorske županije na čelu s županom Kolarom, kao i županijski vijećnici te predstavnici krapinsko – zagorskog SDP – a, polaganjem cvijeća i svijeća kod spomenika na Špiranec brijegu obilježili su Dan antifašističke borbe.

Ovim se Danom obilježava dan kada je formiran prvi partizanski odred na prostoru Hrvatske, odnosno nekadašnje Jugoslavije, kod Siska, što je bio početak organiziranog oružanog otpora protiv fašističke okupacije i njihovih domaćih pomagača, što je konačno dovelo do pobjede nad antifašizmom 1945., pojasnio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista  Hrvatske.

Ovaj se Dan tradicionalno obilježava na Špiranec brijegu i kod spomenika antifašističkoj borbi u centru Bedekovčine. – Naša je obveza da tekovine čuvamo i nikad ne zaboravimo fašizam koji je zahvatio i dijelove naše zemlje – rekao jer ovom prigodom načelnik Bedekovčine i predsjednik OO SDP – a Darko Ban.

-Ovaj dan obilježavamo na slavu i čast partizanskoj hrvatskoj vojsci i vojsci svih progresivnih ljudi koji su ’41. vodili bitke za republiku, slobodu, ravnopravnost, jednakost. To su bili hrvatski partizani. Zagrebački korpus je oslobodio Zagreb i to je utkamo u temelje hrvatske države. U Zagorju je prvo odred osnovan ’42.’, ali Zagorci su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu boreći se za najveće ideale društva, a to su ravnopravnost, sloboda, jednakost i republika – rekao je predsjednik županijskog SDP – a Siniša Hajdaš Dončić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se ovo obilježavanje organizira svake godine u spomen na hrabre ljude koji su tada, između dobra i zla, izabrali dobro, zbog čega su mnogi izgubili živote. – Nema većeg zla od fašizma, a antifašistički pokret je tadašnju Jugoslaviju stavio na stranu pobjednika. Antifašizam je temelj na kojem je građena slobodna Europa. Teško mi je uopće pomisliti što bi se dogodilo da nije bilo antifašističkog pokreta i u kakvom svijetu bi mi to živjeli – rekao je Kolar, napomenuvši kako je vođa antifašističkog pokreta bio upravo Zagorec, Josip Broz Tito, a i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je bio antifašista.

Zagorje.com

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave