Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Prvi heroji okupirane Evrope

“Ovo je dan kad je u porobljenoj Evropi formirana prva postrojba spremna da pruži oružani otpor. Svi drugi su bili pasivni ili su kolaborirali. Jedino je KPJ na čelu s Josipom Brozom Titom razvila široki antifašistički pokret”, rekao je povodom Dana antifašističke borbe Zoran Radman, tajnik VEDRA-e

Ovogodišnje obilježavanje 22. juna, Dana antifašističke borbe, na nizu lokacija, unatoč određenih kontroverznih rečenica u nekim govorima, pokazalo je daljnje približavanje ustavnim temeljima, odnosno definiciji da se današnja Hrvatska temelji na antifašizmu i ZAVNOH-u, a ne na zlodjelima NDH. Što se establišmenta tiče, centralna manifestacija pod pokroviteljstvom Vlade RH i ove je godine održana u šumi Brezovica kod Siska gdje je 22. juna 1941. godine formiran Prvi sisački partizanski odred kao prva antifašistička jedinica u Hrvatskoj. Većinu boraca činili su pripadnici Komunističke partije koji su izbjegli iz grada nakon napada Njemačke na SSSR-u. Počast palim borcima te žrtvama okupatora i kvislinga odale su brojne delegacije. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin je naglasio da itekako ima smisla dići glas protiv revizije historije koja je proteklih 30 godina istisnula istinu o Drugom svjetskom ratu.

– Mladi jedva znaju koja je strana bila prava i jedina moguća za svakog tko je htio sačuvati čast i dostojanstvo. Mlade generacije stasaju u neznanju, oboružane “znanjem” koje nude obrazovni sustav, mediji, politika i crkva. Moramo prosvjedovati glasnije zato što se od nas očekuje da se antifašizma sjetimo samo nekoliko puta godišnje, da šutimo o zločinima okupatora i njihovih slugu i da se priključimo trendu osuđivanja onog što se naziva komunističkim zločinima. Bilo ih je, ali vara se tko misli da bismo pristali da utemeljena osuda tih zločina baci u drugi plan veličanstvenu borbu za slobodu – rekao je Habulin.

– Sisački odred je nagovijestio opći ustanak Hrvata i Srba koji obilježavamo krajem jula u Srbu. To nije bio ustanak protiv hrvatske države kako neki zovu terorističku tvorevinu NDH, nego protiv okupatora i svih koji su pristali na porobljavanje svojih naroda – nastavio je Habulin.

– Zaboraviti danas borce Kozare, Srba, Neretve, Sutjeske i odreći se antifašizma značilo bi izdati one kojih se sjećamo i izdati svoju budućnost. To nećemo učiniti jer je antifašizam trajna vrijednost i ljudsko opredjeljenje. Borit ćemo se da antifašizam ne bude mrtvo slovo u preambuli ustava, nego temelj našeg društva – podvukao je predsjednik SABA RH. Zajedničkom borbom Hrvata i Srba pozabavio se i predsjednik Zoran Milanović.

– Ne činimo uslugu istini ako o partizanima govorimo kao o Hrvatima ili Srbima. To je bio zajednički pothvat hrabrih mladih ljudi. Ovo govorim s najboljim namjerama i jer je istina na našoj strani. Naši preci bili su na strani dobra. Nemamo se čega stidjeti jer je naš put bio pravedan i uspješan. Antifašizam se ne može iskorijeniti i neće tek tako nestati jer ima dubok korijen – rekao je Milanović.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kao izaslanik Vlade ustvrdio je da je “antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćanje vlastite povijesti, dobrih i loših strana, znak zrelosti jednog naroda društva i države”.

– Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije – rekao je Malenica, dok je sisačko moslavački župan Ivan Celjak kao izaslanik predsjednika Sabora, pričao o tome da su “najveći heroji u hrvatskoj povijesti branitelji iz Domovinskog rata jer su ostvarili stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti”. No “granice u kojima je ostvarena Hrvatska izborili su upravo antifašisti i antifašistička borba”, morao je priznati župan. Delegacije Antifašističke lige Hrvatske, udruženja Veterani domovinskog rata i antifašista (VEDRA) i SNV-a položile su vijence pred grobnicu Narodnih heroja na Mirogoju.

– Ovo je dan kad je u porobljenoj Evropi formirana prva postrojba spremna da pruži oružani otpor. Svi drugi su bili pasivni ili su kolaborirali. Jedino je KPJ na čelu s Josipom Brozom Titom razvila široki antifašistički pokret u okviru Jugoslavije i svrstala Hrvatsku na stranu sila pobjednica. To je jedini put kad smo mi u Hrvatskoj i ostalim republikama bili svjetski relevantni – rekao nam je Zoran Radman, tajnik VEDRA-e.

– Protekle dvije godine imali smo mimohod u Splitu, a ove godine smo u Zagrebu jer naš predsjednik Ranko Britvić inzistira da se ne možemo skrivati po šumama i šumarcima. Trebamo izići na ulice da se vidi da je to državni praznik, da ga slavimo i obilježavamo javno – naglasio je. Predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića pitali smo za večernji koncert TBF-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

– Odlučili smo se da napravimo nešto poticajno i relativno veselo što bi privuklo mlade ljude. Grad Zagreb se u to uključio financiranjem i organizacijom nastupa; to je prvi put da na nekom od trgova u centru grada za antifašistički praznik bude održan koncert neke mainstream grupe. Dvoumili smo se između ovog i bivšeg Trga maršala Tita čije je uklanjanje imena plod sramotne trgovine s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Slavimo dan antifašističke borbe, a pri tome se prešućuje i briše ime čovjeka koji je najzaslužniji za tu borbu – kazao je Pusić uz uvjerenje da će ime Trgu biti vraćeno, kao što je to bilo i s imenom Trga žrtava fašizma.

Da gradske vlasti cijene antifašizam, pokazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je s delegacijom odao počast žrtvama ustaškog stratišta Dotrščina. Tom prilikom, kako je obećao, otkrio je vraćenu info ploču koja govori o ustaškim likvidacijama oko 7.000 Zagrepčana. Vijence su položile i delegacije Srpskog narodnog vijeća i AFL-e, uz prisustvo predstavnike naroda žrtava, Saše Miloševića, Ognjena Krausa i Veljka Kajtazija.

Na dan antifašističke borbe vijenci su položeni i pred spomenik “Poziv na ustanak” Vojina Bakića u Bjelovaru.

– Ponosni smo što je Bjelovar iznjedrio znamenite pokretače otpora te su mnogi bjelovarski borci dali nemjerljiv doprinos u Bilogorskom, Kalničkom i Moslavačkom partizanskom odredu – rekao je zamjenik predsjednika bjelovarskih antifašista Nenad Nekvapil.

– Upravo ovakvim obilježavanjima šaljemo snažnu univerzalnu poruku da njihovu žrtvu nismo zaboravili i da nam se zlo više nikada ne smije ponoviti. Drago nam je da gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Dariom Hrebakom potiče obnovu antifašističkih spomenika, spomen parka Borik i spomen područja Gudovac, koji su na oštećeni i devastirani od strane divljački nastrojenih vandala – rekao je Nekvapil.

Dan uoči praznika, 21. juna, pred Grobnicu narodnih heroja u Zagrebu položeni su vijenci Vlade RH, Grada Zagreba, SABA RH, antifašističkih udruženja koje djeluju u njenom sastavu, SDP-a te ambasada Srbije i Azerbejdžana. Vijenci su položeni i na Partizanskom groblju.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail