Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Komemoracija žrtvama Logora Gonars 2021.

Na poziv gradonačelnika Gonarsa gosp. Ivana Diega Boema, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, predvođeni predsjednikom Dinkom Tamarutom, sudjelovali su na komemoraciji žrtvama fašističkog logora održanoj 01. studenog 2021. godine.

Na svečanoj komemoraciji, uz domaćine, skupu su se obratili i predstavnici Republike Slovenije, antifašisti iz Italije i Slovenije a u ime SABA PGŽ i UABA Čabra Slavko Malnar, i sam kao dijete, zatočenik tog logora.

Koncentracijski logor Gonars bio je talijanski fašistički koncentracijski logor u Drugom svjetskom ratu. Osnovan je 23. veljače 1942. u mjestu Gonars koje se nalazi u blizini Palmanove u sjevernoistočnoj Italiji.

Zatočenici u koncentracijskom logoru bili su Slovenci i Hrvati. Pri otvaranju logora 5.343 ljudi (među njima 1.643 djece) dovezeno je iz okolice Ljubljane, te iz Koncentracijskog logora Kampor i iz logora Monigo blizu Trevisa. Logor je zatvoren odmah nakon kapitulacije Italije, a građevine su uništene.

Sanja Tamarut

Facebook
E-mail