Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NAD PUČINOM SLOBODNOG MORA LEBDJET ĆE NAŠE SJENE NA VJEČNOJ STRAŽI !

Dana 17. 10. 2021. naša Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, organizirala je posjet spomen obilježjima poginulim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog terora na Dugom Otoku .

Drugi svjetski rat je jedan od najstrašnijih ratova u povijesti čovječanstva. Stanovništvo  zadarski otoka dalo je svoj obol u zajedničkoj  borbi protiv talijanskih fašista , njemačkih nacista i domaćih fašista i nacista ustaša i četnika. Najveća stradanja stanovništvo zadarskih otoka preživio je zasigurno u Drugom svjetskom  ratu. Nije bilo mjesta na zadarskim otocima u kojem se nije pružio otpor okupatoru. Dugi Otok je bio  sjedište TREĆEG POMORSKOG OBALSKOG  SEKTORA MORNARICE NARODNOOSLOBODILAČKE VOJSKE JUGOSLAVIJE 1943-1945, SLUŽBA VEZE  U TREĆEM POMORSKOM OBALSKOM SEKTORU NOVJ 1943-1945. I BOLNICA I9. DALMATINSKE DIVIZIJE.

U svakom mjestu Dugog Otoka narod je postavio spomen koja nas podsjećaju na veličanstvenu Narodno oslobodilačku borbu naših predaka partizana i naroda zadarskih otoka u obrani svog mora , doma i materinjeg jezika.

Naša je želja da se ne zaborave pali borci otočkih ribara , težaka  i svih onih koji su na razne načine stradali u vrijeme talijanskog fašizma i njemačkog nacizma .

Miljenko Letinić

Facebook
E-mail