Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

KOMEMORACIJA 1.11.2023. U GONARSU

(Foto: UABA Općine Viškovo)

Dana 1.11.2023. godine pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ te SABA Republike Hrvatske,  UABA Općine Viškovo organizirala je odlazak na komemoraciju u Gonars članove šest Udruga antifašista PGŽ i to: Viškovo, Čavle, Srdoči, Kastav, Liburnija i Opatija.

Udoban autobus CAR bus sa izvrsnim vozačem krenuo je u jutarnjim satima i već u 9,00 sati dovezao članove UABA na groblje u Gonarsu gdje je pored spomenika žrtvama fašističkog logora održana komemoracija u organizaciji Općine Gonars koja, kao i svake godine, na taj dan poziva predstavnike Republike Slovenije i Republike Hrvatske da prisustvuju istoj. U ime Republike Hrvatske pročitano je pozdravno pismo konzulice u Trstu gospođe Nevenke Grdinić.

(Foto: UABA Općine Viškovo)

Na groblju su pokopani ostaci 471 identificirane žrtve stradale u fašističkom logoru od njegovog osnutka 23.2.1942. do zatvaranja 8.9.1943. godine. Bili su to uglavnom žene, djeca i starci iz Slovenije i Hrvatske, uglavnom iz Gorskog Kotara i okolice Rijeke, umrli od nehumanih uvjeta logora, gladi i bolesti.

Prošlo je 80 godina od zatvaranja logora. Netko će reći puno, netko malo. Svatko u sebi nosi svoj dojam, svoje shvaćanje vremena. Mi koji dolazimo ovamo ne mislimo na vrijeme. Za nas je ova komemoracija simbol  neprolaznosti i nezaborava. Uvijek je važno poštovati život, sjetiti se prošlosti, ali ista ta prošlost mora biti zalog budućnosti s jasnom porukom: NE PONOVILO SE.

(Foto: UABA Općine Viškovo)

Spomen-kosturnicu izgradila je SFRJ godine 1971., a osnutkom samostalnih država Slovenija i Hrvatska podigla su dodatne spomen-ploče na koje svake godine predstavnici antifašista polažu vijence i pale svijeće. Ove godine je to ispred naših udruga bio Josip Šušanj kao predsjednik podružnice Srdoči.

Na mjestu gdje je bio logor u Gonarsu također je podignuto spomen-obilježje gdje je ikebanu položio predsjednik UABA Općine Viškovo, Mladen Hero, skupa s gradonačelnikom Gonarsa. Ovdje je napravljena zajednička fotografija svih članova koji su prisustvovali komemoraciji.

Po odlasku iz Gonarsa autobus se zaustavio u trgovačkom centru IKEA i Tiare gdje se mogla obaviti kupnja po izboru, osvježiti ili ručati u vlastitoj organizaciji.

Nakon svega vratili smo se doma oko 17,00 sati.

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA OPĆINE VIŠKOVO

Facebook
E-mail