Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

KUČIBREG. VIŽINTIN: “BITKA KOD KUĆIBREGA SIMBOLIZIRA DUH ISTRE, JEDINSTVO HRVATA, SLOVENACA I TALIJANA KOJI SU SE UJEDINILI U OTPORU FAŠIZMU I NACIZMU”

(Foto: Facebook.com/Edi Andreašić)

Povijesna bitka koja nudi važne lekcije danas

Kučibreg – Međunarodnim komemoracijskim skupom na uzvisini kod Kućibrega, uz granicu sa Slovenijom, koji je okupio brojne mještane iz pograničnih mjesta Hrvatske, Italije i Slovenije, obilježena je 79. obljetnica bitke u NOB-u koju su na tome području vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja, protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga, piše Glas Istre.

Najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”. Većina poginulih sahranjena je u zajedničkoj grobnici u susjednom slovenskom mjestu Hrvoji, gdje su uoči skupa, delegacije Hrvatske, Slovenije i Italije, položile vijence i cvijeće, a brojne delegacije vijence su položile i uz spomenik palim borcima triju narodnosti kod Kučibrega, kod kojeg su se poredali barjaktari, dok su na počasnoj straži bili članovi Udruge uprizoravatelja povijesti ”Valter” iz Pule.

Bitka kod Kućibrega, naglasio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, koja se odigrala u noći između 3. i 4. studenog 1944. godine, ostavila je trajnu uspomenu na hrabre partizane i njihove saveznike koji su se suočili s nadmoćnijim silama fašizma i nacizma. Nažalost, zbog ratnih operacija zabilježeno je 120 žrtava, 39 poginulih u borbama, 40 nestalih i 41 stradalih u logorima.

– S ponosom ističemo da je ova manifestacija postala međunarodni događaj. Ovdje, na ovom pograničnom području, vidimo primjer suživota, prijateljstva i zajedničke borbe. Bitka kod Kućibrega simbolizira duh Istre, jedinstvo Hrvata, Slovenaca i Talijana koji su se ujedinili u otporu fašizmu i nacizmu. Antifašizam je temelj naše civilizacije i demokracije. To je građansko postignuće koje je dio naše svakodnevice, omogućavajući nam da živimo u miru i slobodi.

Nažalost, svijet se danas suočava s izazovima bez presedana i prijetnjama miru. Globalni mir nikada nije bio tako ozbiljno ugrožen kao sada i zato je bitno da djelujemo zajedno. Stoga šaljemo apel svim europskim liderima da se udruže i ulože napore kako bi se mir očuvao i kako bi razum nadmašio ludilo koje je zahvatilo neka područja svijeta.

Ne smijemo dopustiti da se nepoštivanje života i ljudskih prava proširi. Države moraju čvrsto stati na strani mira, dijaloga i razuma kako bismo sačuvali teško stečene vrijednosti slobode, jednakosti i bratstva među svim ljudima svijeta, poručio je Vižintin.

Uvodno je zaželio dobrodošlicu svim sudionicima, među kojima su, uz učesnike NOB-a, bili predstavnici antifašističkih udruga, Zajednice društava Josip Broz Tito, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, čelnici gradova i općina Bujštine, ali i slovenskih i talijanskih pograničnih gradova i drugi uzvanici. Skupu se odazvao i veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dovžan.

(Foto: Facebook.com/Edi Andreašić)

Bitka kod Kučibrega, naglasila je zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, podsjeća na hrabre žrtve tri naroda, Hrvata, Slovenaca i Talijana, koji su se ovdje borili za slobodu, protiv nacizma i fašizma. U vrijeme kada Europa teži jačem zajedništvu i suradnji, ova povijesna bitka nudi važne lekcije. Podsjeća na važnost međunarodnog prijateljstva i suradnje u postizanju mira i stabilnosti.

– Bez obzira na različitosti koje nas razdvajaju, zajedništvo i suradnja među narodima su ključni elementi uspješne europske budućnosti. Zajedno možemo postići mnogo više nego što možemo pojedinačno. I nikakva granica – ni fizička, ni mentalna – ne smije nas u tome spriječiti, poručila je Acquavita.

Izvor: Glas Istre

(nasiljudi-gentenostra.hr)

Facebook
E-mail