Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jedan od većih misterija s naših prostora. Zašto Srbi imaju pozdrav s tri prsta, a Hrvati s dva?

Na svim je sportskim natjecanjima uobičajeno vidjeti srpske navijače s podignuta tri prsta.

Foto: Pixabay

Kako je došlo do tog pozdrava i zašto Hrvati imaju pozdrav s dva prsta (u rijetkim slučajevima kada ga koriste)?

Pozdrav s tri prsta koji je čest u Srbiji je pozdrav s otvorenim kažiprstom, srednjim prstom i palcem. Postoji nekoliko teorija kako je došlo do korištenja baš tog simbola kao pozdrava. Broj tri u pravoslavlju, pa tako i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vrlo je važan; tri prsta se koriste kada osoba gestom čini znak križa, a broj 3 simbolizira i Sveto Trojstvo. 

Pozdrav se navodno popularizirao tijekom tijekom ožujka 1991. za vrijeme uličnih prosvjeda u kojima je stranka Srpski pokret obnove, na čelu s Vukom Draškovićem, od vlade zahtijevala ispunjenje zahtjeva, a tri su prsta simbolizirala te zahtjeve koje je vlada trebala ispuniti. Kasnije je, navodno, taj pozdrav dobio dodatna značenja i postao općepoznat i prihvaćen sprski pozdrav. Navodi se i kako tri prsta mogu simbolizirati “jedan prst za svetog Savu, jedan za Njegoša, jedan za Karađorđevića.” 

Pozdrav s dva prsta, koji koristi većina europskih naroda, tijekom Drugog svjetskog rata postao je simbol pobjede jer visoko uzdignuta dva prsta zapravo formiraju slovo V koje označava pobjedu (lat. victoria). Tijekom Domovinskog rata tako uzdignuta dva prsta koristila su se među hrvatskim vojnicima dok su srpski vojnici, očekivano, ustrajali na pozdravu s tri prsta. 

Takav simbol pobjede tijekom Drugog svjetskog rata zapravo je predložen kao znak otpora njemačkim okupatorskim snagama, a zadržao se sve do danas iako se značenje te geste mijenja ovisno o situacijama i kontekstu u kojem se koristi. 

(Klik.hr / Mirta)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave