Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 81. godišnjica strijeljanja članova Prvog splitskog partizanskog odreda

Da te žrtve ne bi bile uzaludne, dodao je Puljak, u miru i slobodi moramo Hrvatsku graditi na ponos sviju nas

Polaganjem vijenaca na spomen ploči u splitskoj četvrti Plokite u petak je obilježena 81. godišnjica strijeljanja 21 člana Prvog splitskog partizanskog odreda, koje su 26. kolovoza 1941. godine u Raduši kod Sinja strijeljale ondašnje vlasti NDH-a.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak tom je prigodom rekao kako je Hrvatska stvorena na dva temelja – borbe protiv fašizma i okupatora u Drugom svjetskom ratu, a potom i u Domovinskom ratu.

Da te žrtve ne bi bile uzaludne, dodao je Puljak, u miru i slobodi moramo Hrvatsku graditi na ponos sviju nas i dobrobit generacija koje dolaze.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Zdravko Roje podsjetio je okupljene kako su s mjesta gdje je danas spomen-ploča 11. kolovoza 1941. godine krenule dvije grupe mladih partizana, njih ukupno 44.

“Nakon tri dana došlo je do borbi s ustašama i Talijanima u mjestu Košute kod Sinja, gdje je odred pretrpio velike gubitke. Svega 13 boraca se uspjelo izvući iz obruča. Njih 25 je uhapšeno, od kojih je 21 strijeljan u Ruduši, dok su tri oslobođena, a jedan je umro od mučenja u zatvoru”, kazao je Roje.

I u Raduši, na spomen obilježju na mjestu gdje su strijeljani pripadnici Prvog splitskog odreda, danas je obilježena 81. godišnjica tog događaja. Obilježavanju su nazočili bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i saborska zastupnica RF-a Katarina Peović.

(Jutarnji list / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave