Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jandroković: Zagrebački skup bit će važan korak za oslobađanje ukrajinske zemlje

(Foto: Wikipedia) Gordan Jandroković

“PARLAMENTARNI summit Međunarodne krimske platforme, koji se u utorak održava u Zagrebu, bit će važan korak prema oslobađanju ukrajinske zemlje u budućnosti”, rekao je danas predsjednik sabora Gordan Jandroković.

“Ovaj događaj će sasvim sigurno biti važan korak prema oslobađanju ukrajinske zemlje u budućnosti”, rekao je Jandroković novinarima nakon otkrivanja spomenika ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku.

Hrvatski sabor suorganizator je prvog parlamentarnog summita Krimske platforme. Zagreb je brzo prihvatio poziv Kijeva i odlučio mu pomoći i na ovaj način, rekao je Jandroković opisavši summit kao “najveći međunarodni događaj hrvatskog sabora u njegovoj povijesti”. 

Dolaze 42 izaslanstva

Priprema se zajednička izjava svih sudionika summita u kojoj će se izraziti “jasna potpora teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodno priznatim granicama Ukrajine”, dodao je predsjednik sabora. 

U Zagreb će doći 42 izaslanstva, a 11 zemalja potvrdilo je sudjelovanje videovezom. Predsjednik Zoran Milanović neće sudjelovati na summitu, a Jandroković objašnjava da nema predsjednika država jer je ovo parlamentarni summit.

“Danas uopće ne želim govoriti o Zoranu Milanoviću jer je on u ovom kontekstu potpuno nebitan i Krimska platforma je parlamentarna dimenzija”, rekao je Jandroković. 

Na summitu neće sudjelovati Srbija, jedina europska zemlja, uz Bjelorusiju, koja odbija nametnuti sankcije Rusiji. Jandroković je rekao da je “Srbija bila pozvana, ali očito ima druge planove”. 

“Ako si neutralan, onda si na strani agresora”

Naglasio je da je cilj summita Krimske platforme pokazati “kako se odnosimo prema nehumanoj i neciviliziranoj ruskoj agresiji na Ukrajinu”. 

“Ovdje se radi o odnosu agresora i žrtve. Ako si neutralan, onda si na strani agresora. To je poruka koja se želi odaslati sa samita. Posebno mi Hrvati koji smo se krvavo borili za svoju slobodu. I nismo uzimali tuđe, nego smo se borili za svoje. Mi moramo imati posebno razumijevanje za ono što se događa u Ukrajini”, rekao je Jandroković dodavši da je Ukrajina Hrvatskoj pokazala prijateljstvo kad joj je bilo najpotrebnije.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave