Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jandroković: Bit ćemo uz Ukrajinu do kraja, dok ne oslobode svaki centimetar

(Foto: Milan Rupčić) Ilustracija

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković i predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk svečano su danas u Lovranu otkrili spomenik ukrajinskom književniku i pjesniku Ivanu Franku. Gordan Jandroković je ustvrdio da je Franko već tada, kad se oporavljao od bolesti u Lovranu prije stotinu godina, povezao Ukrajinu i Hrvatsku.

“Franka se smatra duhovnim ocem ukrajinske nacije, uz Tarasa Ševčenka borio se za nacionalni identitet i posebnosti ukrajinske nacije”, rekao je Jandroković. 

Istaknuo je da je postavljanje spomenika na poticaj ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča dogovoreno prije godinu dana, kad se nije mogla ni zamisliti brutalna agresija na Ukrajinu.

“U ovakvim trenucima moramo biti jedni uz druge i solidarni. Pomagati i vjerovati u vrijednosti kao što su mir, sloboda, demokracije, pravda, zaštita ljudskih i manjinskih prava. One povezuju dva naroda i na njima počiva civilizacija kojoj pripadamo”, ustvrdio je predsjednik sabora. 

“90-ih smo naučili što su prijatelji, a tko su oni koji se drže po strani”

U ime hrvatskog naroda i sabora uputio je poruku Ukrajincima da moraju izdržati te da će pobijediti na kraju zato što u sebi nose ljubav, vjeru, snagu i želju da obrane domovinu.

Ustvrdio je da se Hrvatska u podršci i pomoći Ukrajini mora angažirati i više nego drugi jer je 90-ih godina bila žrtva velikosrpske agresije.

“Tad smo naučili što su prijatelji, a tko su oni koji se drže po strani i ne žele izići iz svoje komocije da pomognu. I danas u slučaju Ukrajine se ne može biti neutralan jer se time podržava agresora”, rekao je.

“Hrvatska pruža potporu Ukrajini, političku, tehničku i humanitarnu. Bit ćemo uz vas do kraja, dok ne oslobodite svaki centimetar svoje zemlje”, zaključio je Gordan Jandroković.

Stefančuk: Sad stojimo jedni uz druge

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk istaknuo je da sad stojimo jedni uz druge u zajedničkoj obrani europskih civilizacijskih vrijednosti.

“To je važno dok se Ukrajina lavovski bori za svoju neovisnost i za cijeli svijet. U takvim kriznim trenucima se zna tko je uz tebe te zahvaljujem cijeloj hrvatskoj javnosti na podršci”, naveo je Stefančuk.

Naglasio je da je zahvaljujući radu Ivana Franka Ukrajina mogla upoznati hrvatsko stvaralaštvo, kao i da je hrvatsko društvo upoznavao s ukrajinskim stvaralaštvom tijekom boravka u ovim krajevima. 

Ivan Franko (1856. – 1916.) je ukrajinski pjesnik, pisac, socijalni i literarni kritičar, novinar, ekonomist i politički aktivist. Preveo je na ukrajinski jezik niz djela poznatih svjetskih autora, a zajedno s Tarasom Ševčenkom imao je ogroman utjecaj na modernu ukrajinsku literaturu i neovisnu političku misao.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji hrvatskoga sabora i ukrajinskog parlamenta.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave