Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

IZJAVA ZZB NOB SLOVENIJE ZA MIR U UKRAJINI

Osuđujemo rat u Ukrajini i zveckanje nuklearnim oružjem, pozivamo na prestanak agresije, pozivamo na mir i solidarnost s stradalim civilima

Udruga udruga boraca za vrednote narodnooslobodilačke borbe Republike Slovenije ogorčeno je prihvatila vijest o agresiji na samostalnu i suverenu Republiku Ukrajinu, što znači brutalnu eroziju temeljnih vrijednosti zapisanih u brojnim međunarodnim dokumentima. , uključujući Povelju Ujedinjenih naroda, Ukrajinu, te u Završnom aktu iz Helsinkija o sigurnosti i suradnji u Europi. Vrijednosti mira, međusobnog povjerenja i suradnje te poštivanja međunarodnog prava bile su i ostaju u velikoj mjeri temelj i potpora odnosima u Europi i međunarodnoj zajednici u cjelini. Gaženje ovih vrijednosti jača moć onih koji vide samo sebe i svoje nacionalne interese, a međunarodni pravni poredak ih ne zanima ili ga koriste samo da podrže svoje interese. Stoga je bilo kakvo relativiziranje djelovanja Ruske Federacije u Ukrajini za nas neprihvatljivo i vrijedno svake osude, kao što osuđujemo svaku drugu agresiju u međunarodnoj zajednici. Ne može biti isprike za vojnu agresiju na susjednu suverenu državu.

Pozivamo na prekid neprijateljstava i na nastavak pregovora o mirnom rješavanju sukoba između Ukrajine i Ruske Federacije. Pozivamo Ujedinjene narode i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju da ponude svoje dobre usluge u mirovnim pregovorima i prekidu neprijateljstava.

Zaprepašteno konstatiramo da je političko vodstvo Ruske Federacije spremno ugroziti Ukrajinu i prije svega cijelu Europu i svijet povećanjem stanja spremnosti za korištenje nuklearnog oružja. Strašne posljedice uporabe nuklearnog oružja u Japanu 1945. još uvijek su živi podsjetnik da bi se zemlje trebale zauvijek odreći tog oružja. Pozivamo čelnika Ruske Federacije da se vrati razumnim procjenama stanja ugroženosti svoje supersile i da se suzdrži od nastavka razvoja nuklearnog oružja, na koje je njegova zemlja, kao i sve države potpisnice, vezana Ugovorom o neširenju (NPT).

Od prvog dana rata pati civilno stanovništvo Ukrajine, a umiru nevine žrtve. Mnogi bježe u strahu za život. Svjesni smo patnje izbjeglica i interno raseljenih osoba koji gube svoje domove i svoju budućnost. Pozivamo sve građane Slovenije da iskažu solidarnost i pomognu svima koji će se skloniti na slovenski teritorij. Mole se članovi ZZB NOB-a da sudjeluju u akcijama solidarnosti u svojoj sredini prikupljanjem hrane, odjeće i drugih potrepština.

Pozivamo na mir i međuljudsku solidarnost sa svima koji su pogođeni ovim besmislenim ratom!

Predsjednik ZZB NOB-a
Marijan Križman

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave