Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Opet zajedno na obilježavanju bitke na Kozari

U Zagrebu održan sastanak delegacija saveza antifašističkih boraca i antifašista koji djeluju na postjugoslavenskom prostoru na kojem je dogovoreno niz novih zajedničkih aktivnosti

(Foto: Nenad Jovanović) Marjan Križman, Sead Đulić, Dragan Mitov Đurović, Franjo Habulin i Vidosav Kovačević

Ako je suditi po rezultatima i dogovorenim zajedničkim aktivnostima u ovoj godini, sastanak delegacija saveza antifašističkih boraca i antifašista na postjugoslovenskom prostoru, održan 11. marta u Zagrebu, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH bio je vrlo uspješan. Jedan od razloga leži u činjenici da je ovo nakon dugog vremena da su sastanku prisustvovali najviši rukovodioci antifašističkih organizacija novonastalih država s područja bivše Jugoslavije, osim Makedonije, a drugi što su tokom sastanka i pored postojanja razlika oko nekih pitanja dogovorene sve planirane aktivnosti.

Dogovoreno je i da će se oko nekih otvorenih pitanja, kao što su zajedničko obilježavanje bitke na Kozari sa svim njenim tragičnim posljedicama ili dvostruko obilježavanje godišnjice bitke na Sutjesci, razgovarati i sa SUBNOR-om Republike Srpske čiji predstavnici nisu bili na sastanku, ali koji su u kontaktu sa svojim kolegama iz Srbije i BiH.

S obzirom na različitost stavova oko moguće zajedničke izjave za mir u Ukrajini, dogovoreno je da se takva izjava ne donosi, pogotovo što se svaki od saveza antifašista već izjasnio u javnosti.

Nakon skupa domaćin, predsjednik SABA RH Franjo Habulin, iskazao je zadovoljstvo odazivom i spremnošću na zajedničko djelovanje.

– Bitno je da smo se skoro svi pojavili i bili jedinstveni u dogovoru oko zajedničkog obilježavanja događaja iz Drugog svjetskog rata značajnih za sve nas. Obilježili bismo godišnjice bitaka na Sutjesci, Neretvi, Kozari, godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, proboja iz logora Jasenovac, kao i 130. obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita u Kumrovcu. U svim državama antifašisti će organizirati proslave svojih godišnjica i pozvati ostale kao goste. Mi u Hrvatskoj obilježit ćemo dan oslobođenja Zagreba 8. maja, Dan pobjede 9. maja i Dan antifašističke borbe 22. juna. Dogovorili smo i dvije konferencije pod nazivom “Reafirmacija antifašističkih vrijednosti na Balkanu danas”. Prva od njih, regionalna, bila bi održana na jesen u Zagrebu, dok bi se druga održala u Beogradu u širem formatu uz prisustvo više srodnih organizacija iz Evrope – rekao je Habulin za Novosti.

Prema njegovim riječima, na sastanku su se složili i o potrebi zajedničke platforme u suprotstavljanju povijesnom revizionizmu i nadirućem neofašizmu, koju je inicirao SABNOR BiH.

Zadovoljan je bio i Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

– Svaki put kad se nađemo postignemo korak naprijed, što nedostaje na ovim prostorima. Mi, koji živimo antifašizmom, predvodimo naše države i narode da na zajedničkom nasljeđu grade budućnost koja može biti zajednička. Na Kozaru neko vrijeme nismo išli, ali ćemo ponovo pokrenuti dijalog oko toga, također ćemo svi zajedno obilježiti godišnjicu formiranja Prve proleterske brigade, Igmanski marš, desant na Drvar i druge bitne godišnjice. Nema razloga da se oko onoga o čemu se slažemo na postigne dogovor – rekao je Đulić, koji je ukazao i na veliki broj mladih antifašista. Na Igmanskom maršu skupilo se oko 20.000 ljudi, od toga oko polovine mladih. Gradska organizacije u Drvaru ima oko 3.000 mladih, u svakoj srednjoj školi i na fakultetima postoje sekcije antifašista, istaknuo je.

Predsjednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević uz izjavi za Novosti naglasio je važnost ovakvih okupljanja.

– Vreme je takvo da moramo da progovorimo o novim oblicima nacizma i fašizma koji se javljaju nakon rušenja zemalja koje su negovale antifašizam i kulturu sećanja poput SSSR-a, Jugoslavije i istočne Njemačke. Zadovoljni smo što smo postigli dogovor i što su antifašisti u regionu jedinstveni, što je poruka predstavnicima vlasti i građanima kako bi trebali da funkcionišu – rekao je Kovačević i istaknuo važnost podrške države, kao što je bio slučaj na lanjskoj proslavi jubileja 80 godina od ustanka koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije i sloganom “Da rata više ne bude”.

Marjan Križman, predsjednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, rekao nam je da je sastanak bio dobro organiziran i prijeko potreban.

– Imamo visoki prag tolerancije i poznajemo svoje različitosti koje su ustvari naša prednost. Krećemo s drugim pristupom na platformi koja ima budućnost – kazao je Križman i pozvao na veće uključivanje mladih.

Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar crnogorskog saveza boraca, istaknuo je da se na starim temeljima borbe jugoslavenskih naroda protiv fašizma grade nova prijateljstva i nastavlja borba protiv fašizma upakiranog u različite oblike koji je postao tempirana bomba za naša društva te naglasio da crnogorski antifašisti nemaju podršku države.

Novosti/Nenad Jovanović

Facebook
E-mail