Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ispravak novinara Armanda Černjula na tzv. Priopćenje Uredništva portala SABA RH

Na portalu sabh.hr, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u Zagrebu, dana 9.5. 2023. pod naslovom “Priopćenje Uredništva portala SABA RH”, objavili ste sljedeću vijest: “Uredništvo portala Saveza sabh.hr ispričava se što su na portalu objavljeni tekstovi Armanda Černjula u sadržaju kojih se dovodi u pitanje osobni integritet autorice tekstova gospođe Lili Benčik (pravo ime Liljana – op. A. Č.) i promiče možebitnu mržnju. Ograđujemo se od takvih kvalifikacija Armanda Černjula, ali i od sadržaja koji nisu argumentirani i dokumentacijski potkrijepljeni, te jamčimo da takvi sadržaji neće biti ubuduće objavljivani na portalu sabh.hr.“ Obmanjujete javnost jer ste objavili moj opširan kritički osvrt “Skandalozni tekstovi u medijima povodom 43. obljetnice smrti Josipa Broza Tita”  (11.5.2023.).  S obzirom da ste me tim tzv. priopćenjem, u svojstvu tajnika SABA RH i glavnog urednika portala sabh.hr, uvrijedio i oklevetao te javno prikazao i prokazao iz kojega se itekako dade zaključiti da sam krivotvoritelj novije povijesti Istre i Hrvatske, a tako nešto ili slično nisam doživio u 42-godišnjoj profesionalnoj novinarskoj karijeri! Pogotovo što sam članke i feljtone u nastavcima objavljivao u više od sto (100) medija i koji su prevedeni na petnaest stranih jezika. Vi ste bez konzultacije sa mnom, kao stalnom suradniku tog portala, objavio tzv. priopćenje i stoga pozivom na Zakon o medijima: Članak 40., stavak (1), (2), (3) i (4); Članak 41., stavak (1), (2), (3) i Članak 45., stavak (1) i (2), zahtijevam da objavite ispravak. Prvo, nedopustivo je da se SABA RH i portal sabh.hr ograđuje od mojih tekstova i sadržaja koji dovode u pitanje osobni integritet autorice tekstova Lili Benčik. Naime, do sada sam objavio više članaka u kojima sam se kritički osvrnuo na pisanje stanovite Lili Benčik, a posljednji članak je objavljen pod naslovom “Poluistine i zloćudne dezinformacije Lili Benčik o povijesnim događajima u Istri i Titovim zločinima u Trstu!” (sabh.hr, 13.4.2023.). Drugo, u mojem kritičkom osvrtu objavio sam da je Lili Benčik 17.3.2023. bila gost zagrebačke gradske televizije Z1, te u emisiji “Hrvatske povijesne istine “, urednika i voditelja Tihomira Dujmovića, govorila o partizanskim zločinima u fojbama (kraške jame) i da je Tito u Trstu ubio 10.000 civila!! (prije toga ista je objavila o 15.0000!). Naravno, kao dobar poznavatelj te tematike bio sam upoznat da su jugoslavenski partizani, među njima najviše je bilo hrvatskih, oslobodili taj talijanski grad. Objavio sam da o tim ubojstvima nisu u knjigama objavili ni fašistički pisci, a mene ste oklevetali da ne pišem argumentirano i dokumentacijski. Lili Benčik nije novinaru podastrla nijedan dokument o “zločinima”, a Kirinčić uime SABA RH i portala sabh.hr ispričava se navedenoj gospođi, kako ju je nazvao u priopćenju. Treće, postavlja se pitanje zašto me Liljana Benčik  nije dosad tužila sudu za uvredu i klevetu ili govor mržnje? Četvrto, vi ste u utorak, 9. ovog mjeseca u telefonskom razgovoru naglasio da je ujutro objavljeno navedeno priopćenje, (pročitao sam ga nakon razgovora) da ste se ispričali Lili Benčik, što me je veoma razočaralo, ali istodobno naglasili da je Benčik u dopisu koji vam je poslala napisala da će vas tužiti sudu, a možda i mene, te da će tražiti odštetu u iznosu 100.000 eura. Odgovorio sam da se nije smjelo objaviti priopćenje dok nije razgovarao sa mnom, ali ako ga tuži da me predloži za svjedoka. Isto tako, kazao sam vam da je to smiješno i glupo, jer nadležni sud u Zagrebu u postojanju Republike Hrvatske nije donio takvu ili sličnu presudu! Nakon što sam pročitao tzv. priopćenje nazvao sam vas telefonom i kazao da je to izravan napad na mene kao čovjeka i novinara. Peto, prije nego sam objavio spomenuti kritički osvrt u svezi izjave Lili Benčik, dotična je na svom blogu hrvatskepraviceblog.com objavila opširan tekst pod naslovom “Ima li portal SABA RH, sabh.hr ovlasti prozivati pojedince i medije i optuživati za govor mržnje i ustaštvo? Po Zakonu o elektroničnim medijima za to je zaduženo Vijeće za elektroničke medije VEM” (21. travnja 2023.) u kojem oštro napada SABH RH, portal sabh.hr i Miroslava Kirinčića, a mene uopće nije spomenula. I pored toga vi ste se uplašili i neodgovorno objavili tzv. priopćenje. Kada je riječ o naslovu i tekstu Lili Benčik, očito da ona nema pojma o novinarstvu, jer je umirovljena službenica, koja je radila u brodogradilištu “Uljanik” u Puli. Ona, naime, piše “da je za to zaduženo Vijeće za elektroničke medije…”, što nije točno, odnosno obična sprdnja! Jer, tko može zabraniti novinaru ili mediju da objavi kritički osvrt ili drugačiju kritiku? Nitko! A što se, pak, tiče portala SABA RH valja navesti da je Uredništvo Portala brisalo moj tekst koji se odnosi na potpredsjednika Hrvatskoga sabora Furija Radina i novinara-književnika Milana Rakovca (moj kritički osvrt da su Talijani u Hrvatskoj na političkim izborima u Italiji glasovali za postfašističku stranku Fratelli d’Italia (Talijanska braća) Giorgije Meloni u kojem sam spomenuo Furija Radina i Rakovca, sina Joakima Rakovca, narodnog heroja Jugoslavije) i moguće stali na stranu Lili Benčik, koja je, uz ostalo, na svom blogu hrvatskepraviceblog.com, objavila opširan tekst “Lili Benčik: IDS veliča i slavi komunističke zločince, a traži da se zabrani Za dom spremni?!” (hrvatskepraviceblog.com, 21. listopada 2022.). Dok sam završavao s pisanjem ovog ispravka, pogledao sam hrvatskepraviceblog.com, kojega redovito čitam, ostadoh neugodno iznenađen i zaprepašten. Dotična je blogerica objavila tekst “Istinom protiv govora mržnje. Istina pobijedila laži” (12.5.2023.) koji su prenijeli desničarski i ultradesničarski portali u Zagrerbu; bezcenzure.hr, croativ.net, Braniteljski forum, istinom protiv laži.eu i dnevne novosti i time prekršen Zakon o medijima i Zakon o elektroničkim medijima. U tom tekstu Lili Benčik je, između ostalog, objavila da ste joj 6. svibnja 2023. poslali dopis (objavila je presliku dopisa s vašim potpisom i žigom SABA RH): “Zahvaljujemo Vam na primjedbama što se odnose na tekstove (kritičke osvrte, gospodo, koji niste novinari! – op. A.Č.) Armanda Černjula u kojima on iznosi objede na Vaše objavljene tekstove na Vašem blogu i drugim portalima. Zahvaljujemo se i na sugestijama koje bi se mogao osuvremeniti sadržaj portala Saveza. Ispričavamo se što smo dopustili da se na portalu Saveza objave tekstovi Armanda Černjula (…)”.Podsjećam vas i one koji nisu pročitali tekst Lili Benčik “Degutantno novinarstvo Armanda Černjula. Nasuprot takvog nemoralnog pisanja i neetičkog novinarstva stoji istina, časno vjerno služenje samo svom narodu mon. Ivana Milovana” (hrvatskepraviceblog.com, 13. siječnja 2023.), koji su prenijeli brojni portali (zna se koji) da su komunisti na Brijunima (tako su se, nota bene, zvali Brioni i dan danas svi drugi svjetski mediji pišu Brioni, a slugani hrvatske vlasti hrvatizirali su ime – op. A.Č.) izgradili gasnu komoru u kojoj su ubili i spalili oko 30.000 Hrvata!! O tomu su prije L.B. među inima objavili pamflete najgore vrste  zagrebački Glas koncila i pazinski kalendar Istarska Danica. Tog falsifikata nema u člancima i knjigama istarskih povjesničara i pisaca Hermana Buršića. Marija Mikolića, dr. sc. Davora Mandića, prof. sc. Darka Dukovskog, profesora na Filozofskom fakultetu u Rijeci i koji živi u Puli, i drugih. U ovom ispravku neću navesti što je L.B. objavila (zajedno s komentarom jednog muškarca) o mojoj pokojnoj majci koja je nosila hranu partizanima i mrtva je 48 godina, moga oca partizana 43. Istarske divizije, mene, moju braću, daljnju rodbinu, samo sam rekao supruzi, kćerki i sinu, ali oni su se zgražali i nisu htjeli čitati to smeće prepuno morbidnih rečenica!!! Malo je reći da je to govor mržnje i već se priprema tužba sudu protiv Liljane Benčik.

Armando Černjul

Pula, 18. svibnja 2023.