Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvat pitao što da radi s Mađarima koji govore da Hrvatska ne postoji: ‘Spomeni im samo jednu riječ’

(Foto: Wikipedia)

Jedan korisnik Reddita, pola Hrvat, pola Mađar koji živi u Pečuhu, požalio se kako ga prijatelji zezaju da Hrvatska kao država ne postoji.

Bela IV. i upad Mongola

Prema komentaru, da se zaključiti da u Mađarskoj još uvijek postoje ljudi koji njeguju povijest Austro-Ugarske Monarhije i negiraju bilo kakvo postojanje hrvatske države.

Da je tomu tako ne valja nas čuditi. Kada kroz godine pogledamo izjave mađarskog premijera Viktora Orbana koji nerijetko govori o Velikoj Mađarskoj, otvara spomenika gdje se Rijeka naziva mađarskim gradom i sl.

Mađarski ministar hvali zločinca iz Drugog svjetskog rata: Sjećate li se Orbanovog negiranja Hrvatske?

Tako je ovaj korisnik Reddita zamolio za pomoć, a jedan od prvih komentara istaknuo je jedan povijesni događaj. “Slobodno ih podsjeti da je Bela IV. itekako znao gdje je Hrvatska kad je spašavao svoje dupe od Mongola”.

‘Samo im reci – Trianon’

Inače, utvrda Medvedgrad na Medvednici potječe iz vremena hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. Arpadovića koji ju je sagradio kao fortifikacijsku građevinu u bijegu od Mongola sredinom 13. stoljeća.

Drugi korisnik komentirao je jedan recentniji povijesni događaj te napisao: “Kad krenu s pretenzijama samo se ustani i počni pjevati ‘Ustani bane’ na mađarskom”. Time je korisnik jasno aludirao na generala, a kasnije i bana Josipa Jelačića koji je 1848. godine pomogao bečkom dvoru ugušiti liberalnu mađarsku revoluciju.

Također, jedan korisnik ostavio je komentar: “Samo im reci – Trianon”. Inače, Trianonski ugovor je sporazum potpisan 1920. godine nakon Prvoga svjetskoga rata između Kraljevine Mađarske i sila Antante. Tim ugovorom Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija i na taj događaj mnogi Mađari gledaju kao na svoju najveću nacionalnu sramotu.

(direktno.hr/kj)

Facebook
E-mail