Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odana počast žrtvama fašizma

Otpor koji je pružen za vrijeme Drugog svjetskog rata spada među najpoznatije u svijetu i na to moramo biti ponosni, a svih se žrtava sjećati. Kao što i piše na spomen ploči “Hrabri u smrti, vječni u životu” na Dotrščini, rekla je Sandra Benčić odajući počast žrtvama fašizma

(Foto: Nenad Jovanović) Odavanje počasti na Dotrščini

Povodom Svih svetih, Savez antifašističkih boraca i udruge koje djeluju u njegovom sastavu na području Zagreba organizirale su 30. oktobra na groblju Mirogoj i nekadašnjem ustaškom stratištu Dotrščina polaganje vijenaca i odavanje počasti antifašističkim borcima i žrtvama okupatora i ustaša.

Tako su pred grobnicom narodnih heroja vijence položile delegacije SABA RH na čelu s predsjednikom Franjom Habulinom, Ambasade Srbije, Zajednice udruga antifašista Zagreba i Zagrebačke županije te Socijaldemokrata. Vijenci su položeni i na partizanskom groblju na kojem počivaju ostaci boraca koji su poginuli u borbama za Zagreb ili podlegli ranama u bolnicama.

Kod spomenika Vojina Bakića na ulazu u Dotrščinu vijence su položile delegacije SABA RH, ZUABA-e, vijećnica Marta Kiš u ima Grada Zagreba, delegacije udruga antifašista iz Zagreba te delegacija Socijaldemokrata, a komemoraciji su prisustvovale i zastupnice Možemo Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin.

Dan svih svetih je prilika da evociramo uspomene na one koji su nas zadužili, naša je dužnost da cijenimo žrtvu tih ljudi, rekao je Habulin novinarima nakon završetka komemoracije na Dotrščini, ističući da je su od 1941. do 1945. na Dotrščini ustaše pobile preko 6.000 Zagrepčana.

– Uoči dana Svih svetih, sjetimo se onih koji su dali živote. Otpor koji je pružen za vrijeme Drugog svjetskog rata spada među najpoznatije u svijetu i na to moramo biti ponosni, a svih se žrtava sjećati. Kao što i piše na spomen ploči “Hrabri u smrti, vječni u životu” – rekla je Sandra Benčić.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail