Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Eksplozivni Mesićevi memoari: ‘Tuđman je bio činovnik u Ministarstvu domobranstva NDH‘

Prvi dio memoara Stjepana Mesića svoju će premijeru imati u utorak na zagrebačkom sajmu knjiga “Interliber”

(Foto: Wikipedia)

Prvi dio memoara Stjepana Mesića, jednog od najvažnijih hrvatskih političara unazad nekoliko desetljeća – posljednjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ, predsjednika prve hrvatske vlade i predsjednika RH u dva mandata – svoju će premijeru imati u utorak na zagrebačkom sajmu knjiga “Interliber”.

Prvi dio memoara “Progon i nacionalno buđenje – borba za demokratsku Hrvatsku”, opsežno štivo ispisano na više od tisuću stranica i podijeljeno u dva sveska, pokriva razdoblje Mesićeva političkog djelovanja od mladosti pa sve do konca 1990. godine, dok će u drugom dijelu (koji treba izaći početkom iduće godine) biti pokriveno razdoblje od 1991. naovamo.

– Memoari otvaraju bezbroj važnih tema i donose njegov pogled na najvažnije događaje moderne hrvatske povijesti i njegove aktere. Dakle, na mnoge događaje kojima je Mesić svjedočio iz prve ruke. Bit će tu puno zanimljivih i dosad široj javnosti nepoznatih informacija, zapažanja, svjedočanstava i detalja koji se tiču Hrvatskog proljeća, osnivanja HDZ-a, stvaranja moderne Hrvatske… – rekao je za Jutarnji list Franjo Maletić, urednik memoara i Mesićev suradnik na tom projektu, koji je radio i na eksplozivnim memoarima Josipa Manolića koji su izazvali brojne reakcije u javnosti.

Nema sumnje da će Mesićevi memoari, posebno poglavlja koja “pokrivaju” osnivanje Hrvatske demokratske zajednice, podići puno prašine na domaćoj političkoj sceni.

Opisujući prvi Opći sabor HDZ-a Mesić sugerira da je među delegatima iz dijaspore bilo puno osoba koje su (ranije) surađivale s UDBA-om i drugim službana bivše države. U nekadašnje suradnike jugoslavenskih tajnih službi Mesić smješta i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

– Barem šezdeset delegata koji su sudjelovali na tom prvom saboru HDZ-a bili su ljudi s dvostrukim biografijama: jednom “službenom” i jednom koju su pokušavali sakriti – kaže Maletić.

Prvi dio Mesićevih memoara, tvrdi, donosi i nekoliko bisera.

– Čitatelji će moći pročitati i kako je Franjo Tuđman, prije nego što je postao istaknuti član partizanskog pokreta, bio činovnik Nezavisne države Hrvatske. Naime, neko je vrijeme bio zaposlen u Ministarstvu domobranstva NDH – kaže urednik Mesićevih memoara Franjo Maletić.

(jutarnji.hr/Marko Špoljar)

Facebook
E-mail