Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Grlić Radman u Kijevu: Hrvatska je spremna pomoći Ukrajini u razminiravanju

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se u sklopu svog posjeta Kijevu sastao s potpredsjednicom vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Julijom Sviridenko i drugim dužnosnicima, a glavna tema razgovora bilo je razminiranje, pri čemu je Grlić Radman naglasio da je Hrvatska spremna pružiti podršku.

“Ministar Grlić Radman održao je sastanak i s potpredsjednicom vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Julijom Sviridenko, gdje je glavna tema bila važnost razminiranja u procesu obnove gospodarskih i društvenih aktivnosti u Ukrajini. Ministar Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska spremna pružiti potporu i surađivati s Ukrajinom kako bi se osiguralo sigurno i održivo okruženje za građane te stvorili uvjeti za ubrzan gospodarski oporavak”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Grlić Radman je s direktorom Svjetskog programa za hranu (WFP) u Ukrajini Matthewom Hollingworthom u prisustvu potpredsjednice Sviridenko potpisao Sporazum o usmjerenom multilateralnom doprinosu između vlade Republike Hrvatske i WFP-a za aktivnosti WFP-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Ukrajini.

“Hrvatska će donacija imati izravan utjecaj na kućanstva i male poljoprivrednike”

Hrvatska će donacija imati izravan utjecaj na kućanstva i male poljoprivrednike na područjima zagađenim minama jer će im omogućiti obnovu izvora prihoda i smanjenje ovisnosti o humanitarnoj pomoći, navodi MVEP. Hrvatska će 11. i 12. listopada 2023. biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini.

Hrvatska je s 4 milijuna eura doprinijela Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za provedbu projekta protuminskog djelovanja u Ukrajini, a Grlić Radman se susreo u Kijevu i s predstavnicima Ureda UNDP-a.

Šef hrvatske diplomacije sastao se i s potpredsjednicom ukrajinske vlade za europske i euroatlantske integracije Olhom Stefanišinom, kao i s predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

“Ministar je istaknuo zadovoljstvo što se Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme održao prošle godine u Zagrebu, čime se upravo u Hrvatskoj inaugurirala njezina parlamentarna dimenzija, kao i činjenicom da je Hrvatski sabor među prvima donio deklaraciju kojom osuđuje rusku agresiju”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave