Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Grlić Radman i Grabar Kitarović posjetili Ukrajinu: ‘Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom’

Grlić Radman je posjetio Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora struje. U Ukrajini su i predsjednica udruge “Hrvatska pomaže” Đurđa Adlešić, zatim Damir Trut, Mate Granić i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

(Foto: Wikipedia)

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas je u radnom posjetu Ukrajini. Uz njega, tamo su i predsjednica udruge “Hrvatska pomaže” Đurđa Adlešić te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, u vezi pomoći oko razminiranja. Također, u Ukrajini su i Mate Granić i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kažu nam da je K. Grabar Kitarović tamo u funkciji  četvrte predsjednice RH i u kontekstu projekata koje radi s Ukrajinom te da sama plaća put.

Grlić Radman je posjetio Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora struje, koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Uredom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za Hrvatsku. Vlada RH donirala je milijun eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini. Zahvaljujući donaciji Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora struje i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka, koje je izaslanstvo posjetilo.  Ti generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu za okrug Buča te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva. Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata.

Vlada RH će, također, u suradnji s organizacijom CARITAS, osigurati sredstva za opremanje navedenog vrtića Veselka.
– Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima – zaključio je ministar.

(Večernji list/Sandra Veljković)

Facebook
E-mail