Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Feljton – predsjednici SUBNOR-a Hrvatske/Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

U ovom kratkom prilogu donosimo pregled i djelovanje svih predsjednika SUBNOR-a Hrvatske/SABA RH od osnutka Saveza do današnjih dana, od dr. Bakarića do trenutnog predsjednika Franje Habulina.

Jure Ivezić: trajanje mandata 1983. – 1984.

(Foto: arhiv SABA RH) Isječak iz knjige “Jugoslavenski savremenici/Ko je ko u Jugoslaviji” izdane 1970. godine

Rođen je 23. travnja 1922. godine u Štikadi, Gračac u siromašnoj seljačko-radničkoj obitelji. Prije rata završio je malu maturu, a poslije rata diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Do početka rata nakon završene škole radio je kao željeznički radnik u Gračacu.

Učesnik je NOR-a od 1941. godine i nosilac je “Partizanske spomenice 1941.”, rezervni major JNA i ratni vojni invalid. Prije rata pripadao je naprednom omladinsko-radničkom pokretu, a član KPH je od 1943. godine.     

Za vrijeme rata stalno je bio na partijsko-političkim funkcijama, u rukovodstvima narodnooslobodilačkih odbora i političkih organizacija u Lici. Između ostalog bio je sekretar Kotarskog komiteta SKOJ-a za kotar Gračac, sekretar OK SKOJ-a za Liku, sekretar KK KPH za kotar Perušić, član biroa OK KPH za Liku i drugo. U poslijeratnom razdoblju obavljao je brojne partijske, društveno-političke, društvene i samoupravne funkcije, te obavljao brojna istaknuta zaduženja u organima vlasti i uprave. Dobitnik je mnogobrojnih ratnih i mirnodopskih odlikovanja.

Popis priredio Mario Šimunković

Facebook
E-mail