Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SVJETSKA PREMIJERA FILMA “EL SHATT-NACRT ZA UTOPIJU” Emocije i ovacije iz publike za film o životu i evakuaciji 28 tisuća Dalmatinaca u vrijeme Tita

Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je pričao njima.

(Foto: Wikipedia) El Shatt u rujnu 1941.

Dokumentarni film “El Shatt – nacrt za utopiju”, redatelja Ivana Ramljaka svjetsku je premijeru imao na Festivalu mediteranskog filma Split u četvrtak navečer, 22.lipnja.

Film je to koji prikazuje važan dio povijesti, evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca koje je Tito, uz pomoć Saveznika, evakuirao u Egipat, a u šatorima usred pustinje simulirali su svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

“Nakon gotovo pet godina rada, koji je između ostaloga uključivao dvogodišnje istraživanje, intervjuiranje velikog broja 90-godišnjaka usred najgore pandemije, te putovanje na dva dodatna kontinenta izuzetno mi je drago što je došlo vrijeme za premijeru filma. FMFS je najprimjerenije mjesto za to s obzirom na njegovu temu, u srcu Dalmacije, i to baš na Dan antifašističke borbe”, kazao je uoči premijere redatelj Ivan Ramljak.

Film traje 1 sat i 35 minuta. A evo ukratko i radnje.

“Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati na vijestima u posljednje vrijeme… Ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske,Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je pričao njima. Također, ovaj je film pokušaj borbe protiv procesa zataškavanja nedavne prošlosti koji se događa ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi”, dodaje se.

“Nakon raspada Jugoslavije, epizoda El Shatt se, poput gotovo svih pozitivnih događaja iz doba socijalizma, rijetko spominje u hrvatskim medijima, a školskim programima se ne spominje uopće”, rekao je Ivan Ramljak.

Film je premijerno prikazan na Dan antifašističke borbe u četvrtak, 22. lipnja u sklopu Festivala mediteranskog filma u Splitu u Ljetnom kinu Bačvice, a već u subotu, 24. lipnja bit će prikazan i u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište, ali i rasprodane ulaznice danima prije premijere, te suze u očima posjetitelja tokom i nakon potresnog filma dovoljno govore o tome koliko je ovaj film već prvi dan svog prikazivanja ostavio traga.

(dalmacijadanas.hr/M.B.)

Facebook
E-mail