Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Europski parlament: Orbanova izjava o miješanju rasa je neprihvatljiva, to je rasizam

(Foto: EPA)

EUROPSKI parlament žestoko je kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa nazvavši ih rasističkima. 

“Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude miješane rase'”, stoji u priopćenju.

“Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima”, dodaje EP. 

Orban: Ne želimo postati miješana rasa

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako “postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu” izvan kontinenta, što je “svijet miješanih rasa”. 

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. “Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa”, rekao je. 

“Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama”, priopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje čelnika tog tijela i čelnike političkih grupacija. 

“Krivo su me shvatili”

Orbanova stranka Fidesz trenutno ne pripada nijednoj grupaciji nakon što je dugo godina bila dio Europske pučke stranke (EPP). 

Mađarski premijer u četvrtak je u Austriji odbacio da je rasist.  

“Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati”, rekao je o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji, nego na povijesti i kulturi, inzistirajući da Mađarska vodi politiku “nulte tolerancije” prema antisemitizmu i rasizmu. 

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave