Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Istraživanje: 88% Srba je protiv ulaska u NATO, 84% ne želi sankcije Rusiji

(Foto: EPA)

U NOVOM broju srpskog tjednika Nedeljnik objavljeno je istraživanje o stavovima građana Srbije prema sankcijama Rusiji i eventualnom ulasku Srbije u EU i NATO savez.

Prema istraživanju, čak 84% ispitanih ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Sankcije podržava tek 6.8% ispitanika, dok njih 9.2% nema stav.

Na sankcije bi u slučaju da EU zaprijeti sankcijama Srbiji pristalo 18.8% građana, dok bi i u tom slučaju protiv uvođenja sankcija Rusiji bilo 60% građana. 21.2% ispitanih odgovorilo je da nema stav.

Da će Srbija u narednom razdoblju uvesti sankcije smatra 25% ispitanika. 41.6% misli da će Srbija ostati na sadašnjoj neutralnoj poziciji. Stav o ovom pitanju nama 33.4% ispitanih građana.

Ogromna većina ispitanih je protiv ulaska Srbije u NATO, njih 88.1%. Ulazak zemlje u savez podržava tek 4.3% ispitanika. Ostali nemaju stav.

“Srbi su pokazali nevjerojatnu empatiju s ruskom stranom”

“Sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su sjeni velikog događaja na istoku Europe, koji iz temelja mijenja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnijenje reagiralo na tu tektonsku geopolitičku promjenu? Reagiralo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo nevjerojatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju s ruskom stranom, i to u mjeri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (vjerojatno i samu Moskvu), a ovdašnje profesionalne ‘europejce’ dovela na rub histerije i očaja”, komentirao je za Nedeljnik Đorđe Vukadinović, Glavni urednik Nove srpske političke misli.

Protivljenje uvođenju sankcija Rusiji je u porastu, a podrška pridruženju NATO savezu nikad nije bila manja, kaže.

“Preko 80 posto građana Srbije se protivi uvođenju sankcija Rusiji, pri čemu je taj postotak čak i porastao za oko dva posto u odnosu na naše istraživanje od prije dva mjeseca. Istovremeno, podrška eventualnom članstvu u NATO-u, koja nikada i nije bila visoka i uglavnom se kretala oko deset posto, pala je na povijesni minimum. Baš kao i podrška članstvu u EU, koja je i dalje prilično visoka (pogotovo kada vidimo u kakvom je EU trenutno stanju), ali u značajnom i primjetnom opadanju”, navodi Đorđe Vukadinović u tekstu za novi Nedeljnik.

Rusija kao glavni partner, protiv ulaska u EU

Rusiju kao glavnog vanjskopolitičkog partnera Srbije želi 24.6% ispitanika. Nešto manje, 21.4%, želi da to budu EU i Njemačka.

Zemlje Balkana na tom mjestu vidi tek 10.6% ispitanih, dok je za Kinu 7.2%. Da bi SAD bio dobar partner Srbiji, smatra zanemarivih 0.8%. Ostali nemaju stav.

Protiv ulaska u EU je 43.6% ispitanih, dok eurointegracije podržava njih 36.2%. 20% nema stav o ovom pitanju.

U slučaju da uvjet za ulazak u EU bude priznavanje neovisnosti Kosova, 82.2% Srba bilo bi protiv ulaska u EU, 8% bi pristalo na taj uvjet, a 9.8% nema stav o tom pitanju.

Index Vijesti

Facebook
E-mail