Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Komemoracija u Glini za ustaške žrtve: “Muškarce i dječake Srbe su zapalili u crkvi”

U GLINI je održana komemoracija za 1564 Banijca, žrtve ustaškog zločina iz 1941., u organizaciji Antifašističke lige RH i Srpskog narodnog vijeća koji su poslali poruku da se zločina treba sjećati, ali da se žrtve ne smiju politički zloupotrebljavati.

Povodom 81. godišnjice ustaškog zločina, počast srpskim žrtvama odana je na mjestu srušene pravoslavne crkve Rođenja presvete Bogorodice, na platou ispred nekadašnjeg Spomen-doma. U njoj je pobijeno par stotina Srba koji su bili zatvoreni u crkvu. 

Pupovac: Ima onih koji ne priznaju ovaj zločin

Treba pamtiti i zločine i ideje koje su do njih dovele, ali istovremeno i činiti sve da se ljudi izmire, poručio je u ime SNV-a Milorad Pupovac te pozvao na suprotstavljanje nedostojanstvenoj upotrebi žrtava, zanemarivanju moralnih vrijednosti i urastanju novih generacija u mržnju.

“Ima onih koji ne priznaju zločin koji se dogodio tu, u bivšoj crkvi Presvete Bogorodice i na drugim mjestima, a mi priznanje razumijemo kao osudu zločina i kao distanciranje od takvih ideja i djela”, rekao je Pupovac.

To priznanje, naglasio je, treba stići s hrvatske strane na ovom mjestu, ali i sa srpske strane na nekom drugom mjestu.

 “Trebamo se odmaknuti, distancirati od onih koji su ‘u naše ime’ počinili zločin”, poručio je Pupovac.

Teršelić: Nekoliko stotina Srba je zapaljeno u crkvi. Tu je bio Spomen-dom koji je 1995. preimenovan u Hrvatski dom

Dopredsjednica Antifašističke lige Republike Hrvatske Vesna Teršelič kazala je da je nekoliko stotina muškaraca i dječaka 1941. godine u Glini bilo zapaljeno u crkvi Presvete Bogorodice. Ta se crkva nalazila ispred današnjeg Hrvatskog doma. To je ranije, dodala je, bio Spomen-dom, ali je 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom.

“Mi već više od deset godina tražimo povrat Spomen-doma, za sada bez uspjeha,također da se vrati i uklonjena spomen-ploča. Vrijeme je za razvijanje kulture sjećanja na sve žrtve”, rekla je Teršelič.

Zato su se uoči ove komemoracije predstavnici organizatora, te Sisačko-moslavačke županije poklonili i Hrvatima, civilnim i vojnim žrtvama Domovinskog rata, kod glinskog spomenika Suza.

Izaslanik Vučića: Molim se za trenutak kada ćemo prestati zloupotrebljavati žrtve

Na skupu je govorio i Vedran Matić, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se zauzeo za konsenzus oko odnosa prema žrtvama te ustvrdio da se produbljavanjem sporova samo troši vrijeme koje se može iskoristiti za unaprjeđenje kvalitete života.

“Molim se za trenutak kada ćemo prestati zloupotrebljavati žrtve”, rekao je Matić upitavši ne bi li se i potraga za oko 2000 nestalih mogla provesti uz opću suradnju i empatiju, kakva se dogodila između institucija dviju zemalja i građana prilikom potrage u Beogradu za tragično stradalim Splićaninom Matejom Perišem.

Glazbeni dio programa izveo je Beogradski muški zbor, a molitvu za mrtve održalo je svećenstvo Gornjokarlovačke eparhije.

Index Vijesti

Facebook
E-mail