Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DRŽAVA GOVORI O POVEĆANIM NOVČANIM KAZNAMA ZA POZDRAV “ZA DOM SPREMNI”, A PROUSTAŠKI HRVATSKI TJEDNIK NASTAVLJA PISATI GOVOROM MRŽNJE I PROPAGIRAJU USTAŠTVO!

Novi broj HT posvetio je čak 15 stranica tekstova o osuđenom novinaru Marku Juriču koje su objavili poznati hrvatski intelektualci, među kojima i bivši članovi Komunističke partije Jugoslavije (KPJ)

Foto: Preslika stranica novog broja HT/Snimio: Armando Černjul

Poznata je hrvatska izreka “Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada”, koja se nažalost može primijeniti na desetine tisuća Hrvata u Republici Hrvatskoj i tzv. Herceg-Bosni. No, autor ovog kritičkog osvrta primijenit će je na Ivicu Marijačića, vlasnika, glavnog urednika, direktora Hrvatskog tjednika iz Zadra koji godinama širi govor mržnje i uzdiže ustaštvo! Naime, novi broj HT 968 (13. travnja 2023.) posvetio je čak 15 stranica tekstova (računajući i naslovnicu) o osuđenom novinaru Marku Juriču koji su objavili veliki broj poznatih hrvatskih intelektualaca i drugih, među inima i Ivan Aralica, Željka Markić, Slobodan Prosperov Novak, Andrija Hebrang, Tihomir Dujmović, Robert Valdec, Eduard Petranović, Davor Dijanović, Ratko Martinović, Stevo Culej, Marko Marković, Damir Markuš, Željko Sačić, Ante Beljo, Josip Pavičić, Petar Jasak, Ivica Pandža Orkan, Hrvoje Zekanović, Tomislav Karamarko, Vanja Vinković, Marito Mihovil Letica i Ivica Marijačić (on se osvrnuo tekstom “Hrvatsko pravosuđe i MUP epicentri velikosrpske politike i odmazde). O sebi piše ekskluzivno za HT Marko Jurič, koji je kao mladi novinar bio poznat po brojnim kvalitetnim napisima, ali je posljednjih godina previše skrenuo udesno. Po mom mišljenju presuda je stroga, ali pisanje gorespomenutih novinara, književnika, povjesničara i drugih je nedopustivo! Ispada kao da je Republika Hrvatska komunistička ili četnička država, što nikako ne drži vodu! Pogotovu su razočarali bivši članovi KPJ Ivan Aralica, Josip Jović i Josip Pavičić (bili su čak sekretari OK SKH i OO SKH – op. A. Č.), a možda su još neki za koje ne znam.

Pristrani i problematični tekstovi

Iz naslova pojedinih napisa, odnosno izjava za HT, što misle neki od tih poznatih osoba o zatvorskoj – uvjetnoj presudi Marka Juriča: Tihomir Dujmović, novinar i TV voditelj: “Da je 1945., ova bi sutkinja osudila Marka Juriča na smrt strijeljanjem”; Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ (nepoćudno da nije objavljeno da je bio dužnosnik MUP-a RH i tajne službe! – op. A. Č.): “Dokad će Hrvatska trpjeti da se gaze sve vrijednosti Domovinskog rata i otvoreno podupire politiku srpskog sveta!”; Davor Dijanović, novinar i publicist: “Pravosuđe u Hrvatskoj premreženo velikosrpskom agenturom koja se Hrvatima osvećuje za stvaranje samostalne Hrvatske”; Slobodan Prosperov Novak, povjesničar književnosti: “Nepravda ove presude će biti osvećena (osvećena crvenom bojom – op. A. Č.), a ‘sudci’ će završiti na groblju povijesti” (gospar je po mom sudu najveće razočaranje jer se našao svojom voljom u proustaškom listu – op. A. Č.); Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva: “Hrvatima danas sude u Hrvatskoj više nego u zločinačkoj Jugoslaviji!”; Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva: “Presuda po mjeri tzv. srpskog sveta”; Robert Valdec, novinar: “Presudom Juriču sutkinja je potvrdila da smo sprdačina od države i da je ona sprdačina od sutkinje” (obje riječi sprdačina crvenom bojom – op. A. Č.); Josip Pavičić, književnik i nakladnik: “Presuda zaslužuje prijekor i zgražanje”; Damir Pešorda, kolumnist HT: “U susret novom totalitarizmu” (naziv kolumne “Na rubu pameti”),itd.itd.

Jović, ex član SKJ: Zabrana zds nepotrebno, nepravedno i kontraproduktivno

Međutim, novinar Josip Jović, suradnik u impresumu HT, na dvije stranice objavio je pamflet “Zabrana zds nepotrebno, nepravedno i kontraproduktivno” (zabrana zds crvenom bojom – op. A. Č.) okomio se na antifašiste, istaknuvši “kampanju lažnoga antifašizma u funkciji:a) očuvanje stečenih privilegija pobjedom 1945. b) opravdanja zločina koje su ti partizani i komunisti počinili u svojoj mržnji prema hrvatskom narodu, c) skretanja pozornosti s onoga što se dogodilo u novijoj povijesti i d) kompromitiranja i negacije suvremene države (sve crvenom bojom – op. A. Č.) (to je najvažnije). Je li tako mislio taj Josip Jović dok je sjedio na stolici važne osobe u Partiji (naravno komunističkoj) i dok je radio u listu Slobodna Dalmacija, koji su osnovali partizani u Drugom svjetskom ratu i u kojem je neko vrijeme bio sekretar OO SKH? Sigurno je razmišljao kao što danas piše, a “komunistička karijera” poslužila mu je da stekne ugled i odličnu plaću! U međunaslovu njegova pamfleta stoji Lažni antifašizam ispod kojeg kritizira Milorada Pupovca i Ognjena Krausa (za one koji ne znaju riječ je o Srbinu i Židovu – op. A. Č.). Bivši komunjara u međunaslovu Robovi i hajduci piše:”Otuda tako fanatični progon vještica, otuda galama i prizivanje ovoga ZDS. A da nije toga, počeli bi zabranjivati, a to već i čine, imena istaknutih intelektualaca i svećenika KOJI SU ŽIVJELI I RADILI U VRIJEME NDH, ISTICANJE GRBA S BIJELIM POLJEM, PJEVANJE NACIONALISTIČKIH PJESAMA… NIJE NEMOGUĆE DA ZATRAŽE RUŠENJE BANSKIH DVORA JER JE ONDJE NEKOĆ SJEDIO ANTE PAVELIĆ. SMETAO IM JE NAZIV BIVŠE VALUTE, A SADA IM SMETA UGRAVIRANA SLIKA KUNE NA KOVANICI EURA (pod. A. Č.). Tako se bivši partijski sekretar u Slobodnoj Dalmaciji, rodom iz Imotskog, ne srami objavljivati floskule i stoga ga treba staviti na stup srama! Jer piše:”Opet imamo, s jedne strane baltiće (nazvao ih je po Milovanu Baltiću, Srbinu i hrvatskom političkom dužnosniku – op. A. Č.), a s druge strane bakarće (pljuje po visokom hrvatskom dužnosniku Vladimiru Bakariću!). Odnos prema bratstvu i jedinstvu iznova je kriterij političke podobnosti. Zabrana cajki u dvama gradovima digao je na noge cijelu medijsko-političku gerilu. Pa narod, da malo rezigniramo, zaista i ima vlast kakvu zaslužuju (…)” i “Novinar Marko Jurič kažnjen je zatvorom zato što je nazvao Porfirija četnikom, što je ovaj vjerojatno doživio više kao kompliment, nego kao uvredu, Porfirija, kojemu je dok je stolovao u Zagrebu čitava skupina zagrebačkih intelektualaca dolazila na poklon kao kakvom vjerskom guruu (…)”. Što nam J.J. ne kaže (objavi) koliko je ustaša bilo u njegovom rodnom Imotskom i Imotskoj krajini! Imao bi što pisati… Svaka čast partizanima i antifašistima u tom dijelu Hrvatske!

Tko su hulje u Republici Hrvatskoj?

Stanoviti Vanja Vinković također je posvetio dvije stranice Marku Juriču. Pod naslovom “Marko Jurič osuđen u političkom procesu po volji protuhrvatskih hulja!” (zadnje četiri riječi crvenom bojom – op. A. Č.) s nadnaslovom “Skandalozna totalitarna sudska presuda hrvatskom novinaru” i u tamnom okviru najava “U ovoj hrvatskožderskoj gozbi razuzdano sudjeluje vladajuća hadezeovska globalistička elita instalirana iz sjenovite distopijske središnjice ‘novoga svjetskog poretka”, rashrvaćeni jadnici i duševni Jugoslaveni koji su saveznike pronašli u poraženoj pobunjeničkoj i aboliranoj četničkoj družini znanoj pod nazivom SDSS”. Obvezatan je citat Marka Jurića:- Sram Vas treba biti! I Hrvatski narod će Vam suditi zbog ovoga! I Bog dragi će Vam suditi… Zanimljivo je koliko ima suradnika ustaškog štiva u najzločudnijoj tiskovini u Hrvatskoj! Taj V.V. piše “Hrvatska u balkanskom zvjerinjaku” (TO JE KAZNENO DJELO! – pod. A. Č.) i “Groteskni strah od hrvatstva”. Piše zatim o “svetosavskoj ideologiji”, “četničkoj oligarhiji koja ‘crnom rukom’ vlada Srbijom od prestanka srpskog služenja Osmanskom Carstvu do danas” i nastavlja “upravo je Marko Jurič u svojoj inkriminiranoj emisiji “Markov trg” na Z1 televiziji prije tih istih sedam godina logično povezao izvješće hrvatske obavještajne agencije SOA-e u kojemu se navodi sigurnosna ugroza RH od strane četničkih pjesama svećenika Srpske pravoslavne crkve u Chicagu među kojima se isticao tadašnji zagrebački mitropolit Porfirije Perić kojem bi više odgovaralo ‘umjetničko’ ime Perfidije (…)”. Nevjerojatno je koliko su suradnici HT opterećeni četništvom i pjevanjem njihovih pjesama, a slijepi su pred pjevanjem ustaških pjesama. Nisam advokat (nisam napisao odvjetnik jer je simptomatično da u nas Hrvata advokati i odvjetnici imaju isti naziv, a tužitelji odvjetnici! – op. A. Č.).
Valja ih kritizirati, mislim na četnike, ali istodobno veličati ustaštvo, ista je priča, zar ne!! Mene osobno nije briga za četnike u Srbiji, a pogotovu za one u Chicagu, no ponavljam: u Hrvatskoj valja ih napasti u medijima i javnim mjestima. O izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira oglasio se Marito Mihovil Letica, čije je ime uvršteno u impresum suradnika HT. Na tri stranice objavio je tekst “Zašto, unatoč povijesnoj sličnosti, hrvatski političari uzvikuju Slava Ukrajini (pet zadnjih riječi crvenom bojom – op. A. Č.), a progone Za dom spremni” i da su u Hrvatskoj najveće kazne u Europi, što je falsifikat! Nadalje, crvenim slovima u sredini 3. str, piše;”Smatra li vlast nas Hrvate nasuprot europskim narodima tolikim divljacima da nas se može ukoriti sano drakonskim kaznama”. U Njemačkoj npr. propagandisti nacizma plaćali su novčanu kaznu 5.000 eura.
Povremeni suradnik Tomislav Vuković objavio je tekst “Pisanom riječi protiv (crvenim slovima – op. A. Č.) komunističkoga totalitarizma” s nadnaslovom “Iz bogate emigrantske riznice povodom 50 godina odluke njemačke vlade”, hvali se ultradesničarskim i proustaškim časopisima i listovima Hrvatska revija, Hrvatska domovina, Hrvatska, Hrvatski domoljub, Hrvatska istina, Poruka slobodne Hrvatske, Hrvatska misao, Obrana, Nova Hrvatska, Jurišnik, Hrvatski dom, Nezavisna država Hrvatska, Hrvatski list, Hrvatska gruda, Hrvatski domobran, Spremnost (izlazila je i u Zagrebu za vrijem NDH – op. A. Č.), Hrvatski glas, Hrvatski narodni val, Republika Hrvatska, Drina, Zrinski i drugi. Vuković uvelike hvali mjesečnik Hrvatska domovina i njezina nakladnika Nijemca Hansa Petera Rullmana. Taj bivši dopisnik njemačkog tjednika Der Spiegel iz Beograda je protjeran (iz Jugoslavije) zbog navodne špijunaže i tiskao je Hrvatsku domovinu od 1982. do 1996. u Hamburgu.

Zločini Tita u feljtonu, a ustaša nigdje!

Opasna feljtonistika preplavila je s 9 nastavaka u proustaškom HT na nevjerojatnih jedanaest stranica. To su dijelovi knjige “Jugoslavenski komunistički zločin. Strijeljane osobe u Zagrebu 1945-1946” Petra Mamića i Fabijana Dumančića. Pod naslovom “Popis više od 1552 nevino osuđenih na smrt strijeljanjem ili vješanjem” s nadnaslovom “Jezivi Titov danak u krvi u Zagrebu” – tiskan je popis ubijenih. Povjesničari trebaju provjeriti podatke. Nemam ništa protiv objavljivanja takvih feljtona ako postoje dokumenti, no nemam priliku pročitati jedan članak, a kamoli feljton, o popisu zločina koju je počinila ustaška NDH! Poseban je ulomak pod naslovom “Titovi ubojice strijeljali žene, majke, činovnike, zanatlije…”. Na primjer, o velikim zločinima u koncentracijskom logoru Jasenovac i drugim logorima HT je svojevremeno objavio da je ubijeno nešto više od tisuću ljudi, što sam oštro osudio kao povijesnu krivotvorinu!

Karamatić bi dao naziv trga u Zagrebu ustaši Oršaniću

Mnogima znani suradnik HT Ivica Karamatić na četiri stranice objavio je pamflet o komunističkoj medijskoj kampanji protiv hrvatstva – Ivo Goldstein i Zoran Pusić zatražili ukidanje ulice domoljuba Ivana Oršanića. Pod naslovom “Da je hrvatska uređena nacionalna država, Goldstein i Pusić bili bi politički marginalizirani, a Oršanić bi imao trg u Zagrebu”. Zatim ističe da je on “političar, revolucionar i filozof, intelektualac, ideolog hrvatske nacionalističke misli, bliski suradnik Alojzija Stepinca, uređivao časopis Hrvatska smotra. Poslije uspostave Banovine Hrvatske 1939. uhićen je i bio u logoru Kruščica gdje je dočekao 10. travnja 1941. Nakon uspostave NDH Poglavnik ga je imenovao ravnateljem promidžbe, a u dogovoru s njim ustrojio ‘Ustašku mladež’.” Karamatić, dakle, navija za ustašu Oršanića i napada antifašiste Goldsteina i Pusića, što je izvan svake pameti! Tko je, pak, vidio da se hrvatskom fašistu daje trg u Zagrebu! Zanimljiv je podatak koji je objavljen u rubrici “Fusnote za fah idiote”, pa prenosim izjavu Milana Ivkošića, dugogodišnjeg novinara i urednika zagrebačkog Večernjeg lista koji je napisao:”Komunistički zločini zastrašujući su kao i ustaški!” HT mu odgovora:”Navedite bar jedan jedini primjer znanstvenog dokazanog ustaškoga zločina koji bi bio isti ili približno sličan Jazovki, Hudoj Jami, Teznu, Kevinoj Jami, Maclju…, ili se ostavite pisanja!” Pa to uopće nije problem:Jasenovac…!
Većina suradnika i Ivica Marijačić zaslužuju da se protiv njih povede kazneni ili prekršajni postupak, jer njihovi tekstovi su govor mržnje i propaganda ustaške NDH!! Ali ne vjerujem da će se to “dogoditi”! Naime, hrvatsko pravosuđe nema tu snagu pokrenuti postupak, pa je glede Hrvatskog tjednika odavno palo na ispitu!

Armando Černjul

Pula, 14.4.2023.

Facebook
E-mail