Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

BARBIR: Datum oslobođenja Splita na štandarcu

‘Kako svjedoci vremena, poput pokojnog Ante Jelaske, nikada više ne bi morali flomasterom podsjećati generacije koje dolaze na dan kada je Split zauvijek poslao fašizam u ropotarnicu svoje bogate povijesti’

(Foto: Facebook.com) Damir Barbir

Splitsko Gradsko vijeće, nakon gotovo osamdeset godina, na sjednici u petak 28. travnja, konačno će glasati o prijedlogu da se na Štandarac stavi datum 26.10.1944., dan kada je Split oslobođen od fašizma, poručuje SDP-ov gradski vijećnik Damir Barbir.

‘Ponosan sam što ćemo ispraviti povijesnu nepravdu prema našim sugrađanima, koji su položili mlade živote kako bi mi živjeli slobodni. Ujedno bi se ovim putem zahvalio, gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom, koja je prihvatila moj prijedlog Komisiji za imena ulica, trgova i spomenika.

Jednako tako, podsjećam kako su tog slavnog dana prvi odredi u Split umarširali oko sedam sati ujutro, a Splićani su ih dočekali na ulicama, ovacijama i pjesmom. Naslovnica Slobodne Dalmacije je glasila: ‘Oslobođen je Split ponos hrvatske Dalmacije’. Međutim, danas, nakon osam desetljeća, umjesto sjećanja na sve poginule sudionice i sudionike Narodnooslobodilačkog rata, spomenici i obilježja njima u čast su porušena ili oštećena.

Zbog toga je jako važno što su gradske vlasti prihvatile ovaj prijedlog, kako bi se ispravila nepravda prema izgubljenoj generaciji splitske mladosti u borbi za slobodu našeg grada i  kako svjedoci vremena, poput pokojnog Ante Jelaske, nikada više ne bi morali flomasterom podsjećati generacije koje dolaze na dan kada je Split zauvijek poslao fašizam u ropotarnicu svoje bogate povijesti’, zaključuje Barbir.

dalmatinskiportal.hr

Facebook
E-mail