Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Godišnjica oslobođenja Osijeka

(Foto: Jovan Nedić) Dan oslobođenja Osijeka u 2. svjetskom ratu

U petak, 14. aprila ove godine, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek, obilježena je 78. godišnjica oslobođenja Osijeka od fašizma. Tim povodom na spomen-obilježje u osječkom Perivoju kralja Tomislava položeni su vijenci i cvijeće u znak sjećanja na poginule učesnike NOB-a. Vijence su položili Osječko-baranjska županija (Radomir Čvarković), Grad Osijek, SABA RH i ZUABA Vukovarsko-srijemske županije (Lazo Đokić), Vijeće srpske nacionalne manjine OBŽ (Dejan Jeličić), GO SDP-a Osijek, Židovska općina Osijek (Damir Lajoš), saborska zastupnica Romana Nikolić uime Županijskog odbora “Socijaldemokrata”, UABA Osijek (Dragutin Mijoč), UABA Trpinja (Milorad Petrović) te SUBNOR Sremske Mitrovice (Rada Korica – Bato) i Manđelosa (Milenko Vesković).

Predsjednik UABA Osijek Dragutin Mijoč u izjavi za novinare rekao je da su u četverodnevnim borbama za oslobođenje Osijeka u aprilu 1945. godine učestvovale Osječka brigada te 7. i 8. vojvođanska brigada. S istočne strane Osijeka, kod Sarvaša, poginulo je 60, a zapadno od Osijeka, kod Valpova, 80 boraca. U borbama je učestvovalo 600 boraca iz Osijeka, a među njima i 120 žena.

Potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić naglasio je potrebu njegovanja kulture sjećanja na NOB, ali i jače angažiranje u borbi protiv relativizatora fašizma, koji i ovih dana šire svoje aktivnosti pod plaštom komemoriranja žrtava “totalitarnog sustava”.

Učešćem u obilježavanju godišnjice oslobođenja Osijeka, kako rekoše u javno objavljenom saopštenju, predstavnici političke platforme MOŽEMO! iskazali su svoje jasno antifašističko opredjeljenje i odlučnost u borbi za ravnopravnost i jednakost bez obzira na vjersku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost.

(Novosti/Jovan Nedić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave