Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Australija zabranila nacistički pozdrav

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

DANAS je u Australiji stupio na snagu zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i nacističke memorabilije te prikazivanje ili prodaju simbola povezanih s terorističkim skupinama.

“Sada je protuzakonito javno izvođenje nacističkog pozdrava, kao i prodaja nacističkih simbola”, rekao je glavni državni odvjetnik Mark Dreyfuss.

Reakcija vlade na porast antisemitskih incidenata

“Novim zakonom se također veličanje i slavlje terorističkih radnji proglašava kaznenim djelima”, dodao je Dreyfuss, ističući da je australsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mjesta za one koji veličaju holokaust ili terorističke akte.

Australski parlament je zakonodavni amandman vezan uz protuterorizam (Zabranjeni simboli mržnje i ostale mjere) 6. prosinca proglasio zakonom uz jednoglasnu potporu zastupnika.

Vlada Australije je ovim zakonom reagirala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

Uhićena trojica, ispred Židovskog muzeja pozdravljali nacističkim pozdravom

“Ovo je prvi zakon te vrste koji jamči da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od djela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju”, poručio je Dreyfuss.

Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim skupinama kao što su Islamska država ili Hamas.

U listopadu su u Sydneyju uhićena i optužena trojica muškaraca koji su ispred Židovskog muzeja pozdravljali nacističkim pozdravom.

Hina

Facebook
E-mail