Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Antifašistički skup u Rastini

Jovan Vukobratović (Rastina) i Janko Vuković (Distrikt Brčko)

Prije mjesec dana, u nedjelju, 15. svibnja 2022. godine, u Rastini kod Sombora i u organizaciji Mesnog odbora SUBNOR-a, održan je veliki antifašistički skup povodom 77. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Na skupu su se okupili predstavnici antifašističkih organizacija iz Bačke i Srema, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj te iz Brčkog i Srebrenika u BiH.

Na spomenik žrtvama mađarskog Šarvarskog logora, u koji su fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata deportirali velik broj Rastinaca, vijence su položili Pokrajinski i Gradski odbor SUBNOR-a iz Novog Sada, Mesna zajednica (MZ) Rastina, SUBNOR-i iz Apatina, Sombora, Subotice, Sremske Mitrovice i Laćarka, Udruženje boraca Kljajićevo, udruge antifašističkih boraca i antifašista Borovo, Vukovar, Trpinja i Beli Manastir te SUBNOR iz Brčkog i UABNOR iz Srebrenika. Spomenik se nalazi u centru sela, uz zgradu u kojoj je sjedište MZ, a simbolizira žice logora i iscrpljenog logoraša. Na njemu su ispisana imena 11 boraca iz Rastine poginulih u NOR-u te 111 imena Rastinaca žrtava fašističkog terora.

Potom su se svi učesnici premjestili do obližnjeg spomenika solunskim dobrovoljcima, gdje su položeni vijenci u znak sjećanja na osnivače sela Rastina. Taj spomenik predstavlja planinski masiv, ispred koga je brončana statua vojnika, oslonjenog na pušku. Na spomeniku su uklesani stihovi Vojislava Ilića mlađeg.

Bačko selo Rastina nalazi se 24 kilometra sjeverno od Sombora na samoj mađarskoj granici i najmanje je u Općini Sombor. Prvi put se spominje u 14. stoljeću pod imenom Harasti, a bilo je posjed baruna Redla. Poslije Prvog svjetskog rata u Rastinu su se doselili solunski dobrovoljci iz Like i Hercegovine i tako je nastalo selo koje je steklo svoju samostalnost.

Mesni odbor SUBNOR-a Rastina, pod vodstvom agilnog Jovana Vukobratovića, ne samo da njeguje sjećanja na osnivače sela te poginule borce i žrtve iz 2. svjetskog rata, nego svakog svibnja ugošćuje antifašiste iz regije te sudjeluje u obilježavanju antifašističkih godišnjica u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH. Tim povodom je na ovogodišnjem skupu u Rastini Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta, uz prave ovacije okupljenih antifašista, Jovanu Vukobratoviću uručio povelju koja mu je dodijeljena za njegov dosadašnji doprinos njegovanju uspomena na NOR.

Poslije zajedničkog slikanja na redu je bio ručak za sve goste u mjesnoj sali u obliku suhomesnatog predjela, ukusnog “pasulja” s bijelim lukom te na kraju s prženim šaranom. Cijelo vrijeme goste je zabavljala živa muzika prilagođena trenutku. Ne treba ni isticati da su najveći odjek među gostima imale partizanske pjesme te kola i plesni zvuci. Na koncu je uslijedio oproštaj i odlazak kućama do novog susreta antifašista negdje u Bačkoj, Sremu / Srijemu, Baranji, Slavoniji ili Distriktu Brčko.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave