Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

77. godišnjica oslobođenja Bršadina

Potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić pred spomenikom narodnom heroju Vasi Đurđeviću u Bršadinu

U ponedjeljak, 30. svibnja ove godine, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opštine Trpinja i Zajednica UABA Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) obilježile su 77. godišnjicu oslobođenja Bršadina od fašizma, 77. godišnjicu pogibije narodnog heroja Vase Đurđevića Turčina i 71. godišnjicu njegovog proglašenje za narodnog heroja. Manifestaciji je prisustvovalo dvadesetak delegacija iz Srbije, BiH i Hrvatske. Kao predstavnik SABA RH vijenac je položio potpredsjednik Lazo Đokić, koji se prigodnim govorom obratio prisutnima.

U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik UABA Opštine Trpinja Rajko Milosavljević i zahvalio predstavnicima i delegacijama koji su svojim prisustvom uveličali manifestaciju: generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Aleksandru Nakiću, predsjedniku ZVO Dejanu Drakuliću, predsjedniku Vijeću srpske nacionalne manjine VSŽ Svetislavu Mikereviću, SUBNOR-ima Adaševaca, Apatina, Inđije, Manđelosa, Rastine i Sremske Mitrovice, SUBNOR-ima Bijeljine i Distrikta Brčko, SABNOR-u Srebrenik te udrugama ABA iz Osijeka, Belog Manastira, Borova, Mirkovaca i Vukovara. Svoj govor Milosavljević je završio ovim riječima:

– Hvala svima koji su danas bili naši gosti i učestvovali u njegovanju kulture sjećanja. Ne stidimo se naših predaka koji su svojim herojstvom porazili fašizam. Nastavimo tu borbu da fašizma više ne bude. Smrt fašizmu – sloboda narodu!

J. N.

Facebook
E-mail