Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Američka organizacija na Twitteru: Ovo je čovjek s Hitler-brčićima u Hrvatskoj

StopAntisemitism: “Zapanjujuće slike iz Europe. Lijevo: grad u Poljskoj slavi Uskrs uz zapaljeni lik Jude. Desno: muškarac u Splitu, Hrvatska, ukrašava se Hitlerovim brčićima tijekom vojnog skupa”

AMERIČKA neprofitna organizacija koja se bori protiv antisemitizma StopAntisemitism.org na svom je Twitter profilu objavila sliku Marka Skeje, jednog od ratnih zapovjednika HOS-ove IX. bojne Rafael vitez Boban i predsjednik istoimene udruge.

On je u ponedjeljak na obilježavanju 32. obljetnice osnutka postrojbe, koja je osnovana 10. travnja kad je uspostavljena i NDH, ponovno prošetao Splitom svoje Hitler-brčiće, a to je zapelo za oko i američkoj organizaciji. Uz to se, kao i obično, u Splitu i ove godine vikao ustaški pozdrav “Za dom spremni”. 

Američka organizacija sliku Skeje objavila je uz sliku zapaljene lutke na kojoj piše Juda za koju navode kako je snimljena u Poljskoj. 

“Zapanjujuće slike iz Europe. Lijevo: grad u Poljskoj slavi Uskrs uz zapaljeni lik Jude. Desno: muškarac u Splitu, Hrvatska, ukrašava se Hitlerovim brčićima tijekom vojnog skupa”, napisali su na Twitteru. 

Splitska je policija izvijestila kako je na temelju dosadašnjeg istraživanja utvrđeno da je na tom skupu došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka i uzvika neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu. “Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja protiv dvije osobe će se zbog sumnje da su ostvarile obilježja prekršaja iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeti optužni prijedlog”, priopćeno je iz splitske policije.

Index Vijesti

Facebook
E-mail