Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Vlada izglasala nove kazne za prekršaje, ogromne su. Tri su grupe kazni

VLADA je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4000 eura.

“S obzirom da važeći zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira s obzirom na visinu predviđenih kazni ne postiže u punom opsegu opću svrhu izricanja prekršajno-pravnih sankcija, predlaže se izmjena na način da se samo povećaju kazne za pojedine vrste prekršaja kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak na počinitelje prekršaja, i to na način da se ujednačavaju sa kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Kazao je kako će se uvesti razni rasponi kazni za prekršaje. 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-izglasala-nove-kazne-za-prekrsaje-ogromne-su-tri-su-grupe-kazni/2454692.aspx#brid_cp_Brid_81379747

Drastično se povećavaju kazne. Tri su grupe

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu, iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura sada se drastično podižu. 

Za grupu najtežih prekršaja predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti i, među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Za teške prekršaje, među kojima su tučnjava i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura. 

Iznosima od 200 do 1000 eura kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga. 

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, preprodaju ulaznica za sportske priredbe, kršenje zabrane zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu te za omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju ne mijenjaju se, rekao je Božinović te dodao da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira. 

Na sjednici vlade povećane i povlaštene mirovine

Vlada je u četvrtak prihvatila i Bečku deklaraciju o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih incidenata. 

Vlada je usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima se predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno u vrijeme krize 2010. 

Prema prijedlogu, mirovine veće od 464.53 eura postupno će se vratiti na stare iznose. S 1. srpnja postotak njihovog smanjenja pada na 5 posto, a s 1. siječnja iduće godine nametnuto smanjenje u potpunosti će se ukinuti. 

“Nakon više od 12 godina predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine”, istaknuo je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić na sjednici vlade. 

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave