Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Znači li bojkot komemoracije u Prijedoru Pupovčevo finalno distanciranje od Vučića? Još jedan detalj govori tome u prilog

(Foto: Wikipedia)

Imamo dosta kritičko mišljenje o proslavi koju država Hrvatska organizira u Kninu, ali i o komemoracijama u organizaciji države Srbije. Smatramo da one ne pridonose pomirenju, kazao nam je Aleksandar Milošević, generalni sekretar SNV-a

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, glavni koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića, proteklih se dana u potpunosti distancirao u odnosu na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nisu njih dvojica niti ranije bili bogzna kako bliski, štoviše Vučić je prije tri godine oštro kritizirao odluku SDSS-a da tadašnji potpredsjednik Vlade Boris Milošević sudjeluje u Kninu u obilježavanju obljetnice oslobodilačke vojne operacije Oluja.

No, sada se Pupovac još više udaljio od srpskog predsjednika. Naime, Srpsko narodno vijeće, kojem je na čelu također Pupovac, pozvalo je u četvrtak na komemoraciju u Otočcu i Doljanima dvojicu izrazito opozicijskih zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Janka Veselinovića i Aleksandra Olenika.

Dan kasnije je u Prijedoru održana već tradicionalna komemoracija za srpske žrtve Oluje, na kojoj su glavni govornici bili upravo Aleksandar Vučić, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali tamo nije bilo nikoga iz SNV-a.

Taj je skup u Prijedoru, dakle, prošao bez političkih predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, što je samo za sebe važna činjenica. Naime, prošlih godina to nije bio slučaj. Nekad je na tim »Vučićevim komemoracijama«, primjerice 2018. u Bačkoj Palanci, bio sam Pupovac, a nekad, kao 2020. u Srijemskoj Rači, drugi politički dužnosnici Srba u Hrvatskoj poput potpredsjednika SDSS-a Dejana Mihajlovića, zamjenika župana Karlovačke županije.

Generalni sekretar SNV-a Aleksandar Milošević potvrdio nam je jučer da ta organizacija nije bila zastupljena u Prijedoru.

Stradanja nedužnih

– Ne, mi nismo išli u Prijedor. Da će tako biti, moglo se već zaključiti iz naše Izjave sjećanja. Imamo dosta kritičko mišljenje o proslavi koju država Hrvatska organizira u Kninu, ali i o komemoracijama u organizaciji države Srbije. Smatramo da one ne pridonose pomirenju, nego samo, da se tako izrazim, utvrđuju rovove, kazao nam je Aleksandar Milošević.

Dio Izjave sjećanja SNV-a u povodu 28. godišnjice Oluje, koji je najavio svojevrsni bojkot Prijedora predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, glasi: »Na kraju, s ratnim stradanjem naših sugrađana Hrvata u svojem sjećanju suosjećamo kao i sa stradanjem naših sunarodnjaka Srba. Zbog takvog suosjećanja možemo biti gdje smo danas, a istovremeno biti tamo gdje nismo, a trebali bismo biti – na svakom mjestu nedužnog stradanja bilo koje grupe, bilo kojeg naroda«.

U Prijedoru je SNV, znači, prema vlastitom priznanju, trebao biti, ali nije otišao. Zanimljivo, nakon objave ove Izjave, Domovinski pokret zatražio je da se obustavi financiranje SNV-a iz državnog proračuna, a ona je, eto, naznačila, čini se, konačno odvajanje Pupovca od Vučića.

U tom kontekstu treba promatrati i poziv Oleniku i Veselinoviću na komemoraciju u Otočcu i Doljanima, kojih je, osim Pupovca, ključni akter bio nezavisni gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. Svi su oni najprije položili vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a zatim su odali počast i srpskim žrtvama na tom području u Domovinskom ratu.

Snažna poruka

– Osim mene je ispred Vojvođana bio pozvan i Nenad Čanak, ali on je bio nešto bolestan, pa sam ja sam doputovao u Hrvatsku. Dugo već surađujem sa SNV-om, a ova komemoracija bila je baš posebna jer su gradonačelnik Otočca i gospodin Pupovac poslali zaista snažnu poruku. Moj je stav da ovakva obilježavanja uvijek trebaju biti zajednička.

Političari ne smiju kreirati narative koji će izazivati sukobe, nego zajednički život. Ako jedni kažu da je sve u vezi stvaranja hrvatske države bilo čisto, a drugi da je sve to bilo isključivo zločin, od toga nastaje samo šteta, rekao nam je Olenik, inače odvjetnik po službenoj dužnosti optuženog hrvatskog pilota Vladimira Mikca. On je u srpski parlament izabran na listi s Hrvatom Tomislavom Žigmanovom, koji je potom postao ministar, dok je Olenik ostao tvrda opozicija Vučiću.

U Srbiji su ga proteklih tjedana provladini mediji čak nazivali »jednim od kolovođa« serije masovnih prosvjeda protiv nasilja. U taj krug političara spada i Veselinović, drugi srpski parlamentarac kojem je neki dan domaćin bio SNV. Veselinović je kao predsjednik Pokreta za preokret govorio na ovim prosvjedima. Prije mjesec i pol dana mu je u Novom Sadu nepoznati muškarac prijetio, a potom se automobilom zaletio prema Veselinoviću, koji se uspio nekako skloniti.

»Nasilje u ovoj zemlji eskalira jer je režim u panici zbog građanskih prosvjeda i zbog svijesti da im se bliži pad s vlasti«, izjavio je Veselinović tom prigodom. I tog je Vučićevog protivnika Pupovac pozvao na komemoraciju s gradonačelnikom Otočca.

(novllist.hr/Dražen Ciglenečki)

Facebook
E-mail