Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zlo zvano fašizam

Naša je obaveza braniti zajedništvo u različitosti, braniti ljubav od mržnje i dobro od zla, rekao je vukovarski antifašist Lazo Đokić na komemoraciji u Spomen-parku Dudik gde je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 455 partizana i civila

Spomen-park Dudik

USpomen-parku Dudik u Vukovaru 31. jula je održana komemoracija za žrtve ubijene na tom stratištu iz vremena ustaške vladavine u Drugom svetskom ratu koje su dovođene iz 62 naselja Srema.

– Prošla je 81 godina od prvog streljanja u Dudiku, bila je to grupa meštana i rodoljuba iz Bobote ubijenih u znak odmazde za dvojicu ustaških pozornika kojima je oružani otpor pružio Đoko Patković. Mi danas pokušavamo da otrgnemo od zaborava ono što se događalo tih teških godina kako bi našim potomcima ukazali na to šta sve može da uradi zlo koje se zove fašizam. Naša je obaveza braniti zajedništvo u različitosti, braniti ljubav od mržnje i dobro od zla – rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara.

Danu sećanja na žrtve Dudika prisustvovao je i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

– Naša je dužnost da budemo na ovakvim mestima, da obeležimo velike datume iz Narodnooslobodilačke borbe, ali da budemo i na mestima gde su stradale žrtve. Da komemoriramo, evociramo uspomene na te ljude i da im odamo počast. Ovde je stradalo 455 ljudi, pripadnika NOP-a i njihovih simpatizera, ali i civila, najviše srpske nacionalnosti zbog akcija partizanskih odreda sa Fruške Gore – podsetio je Habulin.

Vence je položilo 40 delegacija antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Srbije i BiH, srpskih opština i institucija te društveno-političkog života među kojima generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov. Najviše delegacija stiglo je iz Srema odakle je i najveći broj žrtava Dudika.

– Ove kule u Dudiku su nam večna opomena da su nemački nacizam i fašizam i ustaško zverstvo zaustavili jednu mladost svojim krvavim noževima. Svake godine dolazimo ovde kako bi poručili da narod Srema nije zaboravio svoje žrtve – istakla je Dragica Kovačević, predsednica SUBNOR-a Inđija i potpredsednica SUBNOR-a Vojvodine.

U Dudik je prvi put došao Mirsad Ćatić, predsednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo. Ćatić smatra da kolektivna memorija treba da nam bude pouka, ali i nadahnuće da istrajemo i ne dozvolimo nametanje ideologije i kolektivne psihologije koja bi dozvolila zločin i zlo.

Nakon polaganja venaca upriličen je recitatorsko-muzički program, u kojem su učestvovale recitatorke Vanja Nikić i Milica Vukosavljević iz Vukovara i tamburaška sekcija KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova. U Parohijskom domu otvorena je izložba sa popisom poznatih imena žrtava ubijenih u Dudiku, prema podacima iz knjige “Dudik” koju su 1977. napisali Dušan Lazić-Gojko i Brana Majski.

(Novosti/D. Bošnjak)

Facebook
E-mail