Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zaustavite oživljavanje krajnje desnog populizma i neofašizma

(Foto: FIR)

S velikom zabrinutošću vidimo sve veći politički utjecaj ekstremno desnih snaga, od nasilnih neofašista do desničarskih populističkih skupina, u različitim europskim zemljama, na nacionalnoj i regionalnoj razini. Najopasniji nedavni primjer je neofašistička vlada u Italiji, ali imamo daljnje primjere krajnje desnih skupina koje utječu na vladinu politiku u Europi. Vidljive su problematične posljedice za uvjete života izbjeglica i migranata, za manjine i političke aktiviste.

Iako se neke od tih skupina naoko bave ozbiljnim problemima ljudi, njihovi odgovori na postojeće probleme jednostavno se temelje na mješavini nacionalizma i rasizma. Štoviše, propagiraju i prakticiraju sve nasilnije oblike sukoba, poput podmetanja požara “strancima”, lova na izbjeglice i drugih ekscesa. Na izbjeglička kretanja uzrokovana ratom i socijalnom potrebom – koja se može riješiti jedino praktičnom solidarnošću svih europskih zemalja – odgovaraju zahtjevom za autoritarnošću, netolerancijom i nacionalističkim šovinizmom. Dakle, krajnja desnica stoji protiv radnika i socijalno potrebitih.

U nekoliko europskih zemalja moramo se suočiti s otvorenom propagandom bivših fašističkih pokreta i kolaboracionista (kao što su Bandera u Ukrajini, Horthy i njemački SS u Mađarskoj, Lukow u Bugarskoj, Mussolinijev fašizam u Italiji, četnički u Srbiji i ustaški u Hrvatskoj, baltički SS kao “borci za slobodu” u Latviji i Estoniji, rehabilitacija Franca u Španjolskoj i odavanje počasti Salazaru u Portugalu). To je u suprotnosti s brojnim međunarodnim deklaracijama, poput Rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda o očuvanju sjećanja (17. studenog 2014.) i Rezolucije Europskog parlamenta o porastu neofašističkog nasilja u Europi usvojene 25. listopada 2018.

S pozitivnije strane, možemo vidjeti široki demokratski protupokret – uključujući sve generacije i različite društvene skupine – koji je aktivan protiv takvih tendencija u raznim zemljama. FIR i njegove federacije članice dio su ovih društvenih pokreta – donoseći svoja povijesna iskustva u ovim aktivnostima. FIR i njegove federacije članice zajedno se bore protiv rasizma, antisemitizma, anticiganizma, ksenofobije, neofašizma, nacionalizma i ekstremno desničarskog populizma. Podržavamo sve skupine i mreže koje se protive takvom razvoju događaja.

U lipnju 2024. očekuje nas izborna kampanja za novi Europski parlament. FIR i njegove federacije članice bit će aktivne protiv pokušaja krajnje desnice i sve većeg utjecaja takvih skupina na europskoj razini.

Barcelona, listopad 2023. – FIR (XIX. kongres Međunarodne federacije boraca otpora)

Facebook
E-mail