Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ZAŠTO POZNATI HRVATSKI NOVINAR I PUBLICIST VJEKOSLAV KRSNIK NE PRIHVAĆA KRITIKE ZA SVOJE ČLANKE I NAPADA SVE ŠTO MU NE IDE U PRILOG U ULTRADESNIČARSKOM PORTALU TJEDNO.HR?

PISAO JE ZA MNOGOBROJNE MEDIJE, DOPISNIK BEOGRADSKOG TANJUGA IZ SPLITA I AUSTRALIJE, JEDAN OD OSNIVAČA HINA-e I PRVI GLAVNI UREDNIK TE DUGOGODIŠNJI SLOBODNI NOVINAR U NEW YORKU I ZAGREBU, TVRDI DA U HRVATSKOJ NE POSTOJI SLOBODNO NOVINARSTVO, A NEKI MEDIJI DA SU SE PROSTITUIRALI I NITKO NEMA HRABROSTI NEŠTO NAPISATI…

(Foto: tjedno.hr) Vjekoslav Krsnik

Vjekoslav Krsnik, 84-godišnji poznati hrvatski slobodni novinar i publicist, koji je u svojoj bogatoj novinarskoj karijeri godinama je objavio na tisuće članaka o Jugoslaviji, Hrvatskoj i izvještavao iz Australije i SAD, osobito iz New Yorka, na zagrebačkom ultradesničarskom portalu Tjedno.hr gdje je stalni suradnik rubrike Glavne teme, objavio je opširan komentar “Iseljeništvu nije omogućeno sudjelovanje izgradnji bolje Hrvatske” (11. srpnja 2022.). Komentator piše o Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu u Mostaru i čini se da nije zadovoljan kako se hrvatska i bosansko-hercegovačka vlast odnosi prema iseljeništvu. Prvo, čudi me da netko iz BiH-a nije bio organizator, već Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i nikad nisu saznali kamo su završile, točnije na što su utrošene istraživanje hrvatskog iseljeništva koji vodi Marin Sopta, povratnik iz Kanade! Drugo, kolega Krsnik ističe “prema službenim podatcima u svijetu živi oko 3 milijuna iseljenih Hrvata koji su se integrirali u njihovim novim državama (…)”.  E, sada, meni se ne sviđa Krsnikov komentar u kome kaže, citiram: “Za vrijeme komunističke Jugoslavije UDBA i KOS koji su naravno bili pod kontrolom Srba osobito su bili usmjereni na djelovanje hrvatske političke emigracije pa je ne samo njezine istaknute emigrante likvidirala, nego je u njihove redove kontrolirala preko ubačenih agenata-provokatora. Međutim, kad se Jugoslavija počela raspadati u kampanju za ostvarivanje vjekovnog sna o vlastitoj državi uključilo se ne samo politički organizirano iseljeništvo prije svega humanitarnom, materijalnom i promidžbenom pomoći (…)”.                                                                                               

Jesu li agenti tajnih službi trebali čekati skrštenih ruku?

Pa koliko puta su se hrvatski iseljenici žalili da su Hrvatskoj dali pozamašne svote deviza i nikad nisu saznali kamo su završile, točnije za što su utrošene!? Iako Krsnik stalno spominje UDBU i KOS, koji nemaju nikakve veze s novcima iseljenika, ali koje su vodili Srbi, zar nije on više godina radio za Srbe, izvještavajući za BEOGRADSKU AGENCIJU TANJUG (op. – A. Č.). Mnogi su u tadašnjoj Jugoslaviji dobro znali za Krsnikovu novinarsku djelatnost. Dakle, tada ni u snu nije pomislio a kamoli objaviti komentare koje piše u zadnjih trideset i jednu godinu!! Što se, pak, tiče UDBE i KOS-a, pa normalno da u SFR Jugoslaviji njezine tajne službe vodile računa o državi i njezinom stanovništvu! Zar nije tako u većini država u svijetu? Da su ubijeni brojni hrvatski emigranti nije nikakva novost, kao i to da je veliki broj emigranata surađivalo s UDBA-om! Stoga pitam Krsnika jesu pripadnici jugoslavenskih tajnih službi trebali čekati skrštenih ruku?                                                                                                                               

Dopisnik Tanjuga Vjekoslav Krsnik bio je pod kontrolom Srba

On, Krsnik, trebao bi znati da UDBA i KOS nisu ubijali hrvatske iseljenike i kontrolirale njihovo djelovanje iz nekog tihog mira i bijesa, već zbog toga što su mnogobrojni iseljeni Hrvati osnovali razne političke organizacije s ciljem rušenja Jugoslavije, a bezbroj puta su izvršili atentate na jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, ali u tomu, kao i neki četnici i potplaćeni stranci, nisu ga uspjeli ubiti. Te ustaše i njihovi sinovi nisu uspjeli ubiti Tita, ali su ubili jugoslavenske veleposlanike i druge političare!! To vrlo dobro znade Vjekoslav Krsnik, koji navodi da su “za vrijeme komunističke Jugoslavije UDBA i KOS bili pod kontrolom Srba(…)”. Zaboravlja da je on kao dopisnik beogradskog Tanjuga iz Splita i Australije, bio je pod kontrolom Srba! On vrlo dobro zna da su hrvatski emigrantski banditi i teroristi bili najveće ubojice od svih emigranata iz bivše Jugoslavije u inozemstvu, poglavito u Kanadi, Švedskoj, Njemačkoj, Australiji i Južnoj Americi!! Tu, dakako, smatram hrvatske emigrante iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine! Osim toga, kao iskusni novinar radio je dugo godina kao slobodni novinar, utemeljitelj i glavni urednik Hrvatskog internacionalnog tjednika i Hrvatskoga i bošnjačkoga tjednika i jedan od osnivača i prvi glavni urednik HINA-e 1990/1991. godine, dopisnik iz UN-a 1999.-2002., pokretač časopisa The American Croatian Newsletter (nakon toga Croatian American) i surađivao za brojne medije kao što su splitska Slobodna Dalmacija, zagrebački Vjesnik, riječki Novi list, HTV-u, Hrvatskom radiju, zagrebačkom Danas i drugima, a radi za sve mrežni portal www.zivaistina.info i dr. (izvor Blog Beta i dr.). Da usput kažem da je Krsnik autor dviju provokativnih knjiga “Press karte na stolu” (Moj obračun s nama)/2000./ i “Ivo Josipović kronologija izdaje” (2014.).

Krsnik: U Hrvatskoj ne postoji slobodno novinarstvo!

Ti biografski podaci sama dovoljno kazuju da je riječ o dugogodišnjem i poznatom novinaru, a sjećam se njegovih zanimljivih izvješća u svojstvu dopisnika Tanjuga iz Australije. Stoga me Krsnik razočarao da je od ljevičara postao desničar, jer inače ne bi pisao za ultradesničarski portal Tjedno.hr i još neke… Međutim, nije on jedini Hrvat koji se promijenio, iako se s njim u potpunost slažem što je izjavio u intervjuu za list Vijenac (23. srpnja 2003.) pod naslovom “U Hrvatskoj ne postoji slobodno novinarstvo”. Sto posto se slažem da je profesionalno novinarstvo prostituirano, nitko nema hrabrosti o tomu nešto pisati (misli na kriminalno mnijenje – op. A. Č.). Pojedine kolege i čitatelji objavili su da je radio za UDBA-u (jedan je  Viktor Ivančić iz propalog splitskog lista Feral Tribune), ali to nije dokazano. Krsnik, koji je bio vrlo dobar i vrsni novinar – to se ne može reći za zadnje godine nakon njegove suradnje u desničarskim medijima – ali imam još štošta napisati… Primjerice, opet u istoj rubrici i istom portalu (Tjedno.hr) pod naslovom “Krsnik: Bugojanska skupina kao završena operacija obračuna s hrvatskim proljećem” (18. srpnja 2022.). O toj skupini piše: “Ovih dana navršilo se 50 godina od napada tzv. Bugojanske skupine” u kojoj je 1972. godine 19 vojno istreniranih hrvatskih iseljenika (sic) iz Australije upalo u tadašnju Jugoslaviju iz Austrije s ciljem da se oružanom borbom pokrene rušenje tadašnjeg komunističkom režima. Nekoliko tiskovnih i elektroničkih medija osvrnulo se na epizodu koja je naravno u tadašnjim političkim i drugim okolnostima završila tragično za pothvat koji je s jugoslavenske strane ime Feniks? Jugoslavenska službena verzija je bila da se radi o čistoj terorističkoj akciji hrvatske neprijateljske organizacije iza koje je stajalo isto tako po toj terminologiji teroristička organizacija sa sjedištem u Australiji ‘Hrvatsko revolucionarno bratstvo” ‘.”. Kasnije se po mnogim novim otkrićima ispostavilo da je operacija ‘Feniks’ bila dobro razrađena udbaški posao koji je imao za cilj da se nakon razračunavanja s vodećim čelnicima ‘Hrvatsko proljeća’  iz 1971. godine pred međunarodnom javnošću diskreditira hrvatska politička emigracija kao najopasnija za očuvanje i stabilnost komunističke Jugoslavije (…)”.

Dezinformacije poznatog novinara o 19 terorista tzv. Bugojanske skupine

I, sada, zamislite koje političke gluposti i dezinformacija izvaljuje Vjekoslav Krsnik – “baca” prašinu u lice javnosti…!! Siguran sam da je dobro upoznat s hrvatskim neprijateljskim organizacijama a naročito u Australiji, pa ispada da je upad hrvatskih i bosansko-hercegovačkih terorista – neobjektivni Krsnik ne naziva ih pravim imenom hrvatska teroristička organizacija – organizirala UDBA s hrvatskim doušnicima i špijunima u inozemstvu. On te krvoločne podlace naziva iseljenike i emigrante kao većina ultradesničarskih i proustaških medija Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Oni imaju pravi naziv: Teroristi! Ali to nije kraj Krsnikovim mutacijama, pa ću ga nadalje citirati: “Kao prvi argument u prilog operaciji, a NE O IZVORNOM PROJEKTU HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE (pod. A. Č.) koja je ionako bila puna udbaških agenata provokatora i bili su organizatori operacije ‘Feniks’… Dvojica udbaških agenata provokatora obučenih u ‘Hrvatsko revolucionarno bratstvo’ logistički su pripremili cijeli operaciju angažirajući u njoj hrvatske naivne iseljenike (…)”. To su uistinu Krsnikove bajke, ali koje djeca ne bi čitala jer su pune gadljiva štiva!! Daj, Krsnik, urazumi se jer imaš 84 godine i izgleda kao da si izgubio pamćenje!?

Novinar V. K. svojim tvrdnjama “Hrvatska između dva zaglupljujuća antifašizma” kleveće i vrijeđa, a kad njega netko “pipne” odmah mu prijeti tužbom ili ga tuži sudu. To čini samo nekorektan novinar, koji je kao dopisnik Tanjuga mislio jedno, a  sada kao slobodni novinar sasvim drugo – i “ošine” ga novinarskom toljagom. Čovjek ne bi to rekao za rođenog Dalmatinca s otoka Hvara. Ali ljudi se mijenjaju, pa tako i naš V. K. Što mu znači njegova izreka “Punih 100 notornih Jugoslavena i organizacija pod njihovim utjecajem i kako je UDBA organizirala ustaški terorizam”?? To su političke intrige koje ne stanu u svaku glavu ili vreća bez dna…! On, Krsnik, strahovito je opsesivno opterećen UDBA-om i toga se nikad više neće osloboditi!! Jer, UDBA mu čini se visi nad glavom , a GLAVNI PROBLEM SU BILI HRVATSKI EMIGRANTI DOUŠNICI UDBE KOJI SU ZARAĐIVALI VELIKE NOVCE ILI SU IM UČINJENE DRUGE POTREBITE USLUGE (pod, A. Č.). Pitaj Božu Vukušića, koji je od suradnika UDBA-e postao lovac na udbaše i potpisuje se ispod napisa – publicist. Ma koji publicist? Hvali se kako je napisao knjigu “Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat prije rata” (2010) i brošuru “Tajne iz Udba-inih arhiva smaknuća bez suđenja” (2012). Vukušić je navijač “Bugojanske skupine” i zaboravio je da je nekim teroristima suđeno u Sarajevu. I tako nikad kraju Krsnikovoj storiji bez da je podastro ili objavio faksimil samo jednog dokumenta (!) iz koga je crpio podatke za svoje pisanije! On, naime, svu krivnju baca na udbaške agente i njihove suradnike, a sve liči na izmišljenu priču koja je veoma zanimljiva za pisanje scenarija za jedan američki kriminalistički igrani film. Ne hrvatski i da eventualno ne bude redatelj Jakov Sedlar, koji je za svoje filmove birao čak svjetske poznate glumce, ali nikada nije snimio kvalitetan film!

Ruža Andrić za smrt supruga Ambroza i njegove prijatelje optužuje hrvatske emigrante koji su radili za UDBA-u i KOS

Pitam Vjekoslava Krsnika kako to da nijedan hrvatski ili inozemni povjesničar, bar koliko je meni poznato, nije objavio isti ili sličan znanstveni rad. Autor ovog kritičkog napisa pročitao je tobožnje znanstvene radove petorice hrvatskih povjesničara, koji su se pokazali da nemaju pojma o toj temi i uglavnom su na sve moguće načine pokušali rehabilitirati 19 hrvatskih terorista i ubojica!! To im, međutim, nije uspjelo s još nekolicinom povjesničara i brojnim novinarima ultradesničarskih i proustaških medija. Krsnik navodi izjavu Ruže Andrić, supruge Ambroza Andrića, vođe Bugojanske terorističke skupine, koja je 1972. godine naoružana upala u Jugoslaviju. Prema Krsniku, Ruža Andrić je objavila seriju u sidnejskom emigrantskom tjedniku Spremnost (isti naziv glasila Ustaškog pokreta NDH 1942. u Zagrebu, što ne piše Krsnik! – op. A. Č.). Iz svega navedenog dade se zaključiti da su u inozemstvu, pa i u Australiji, mnogobrojni Hrvati bili doušnici UDBA-e i KOS-a!! I, zapravo, njih optužuje za smrt Ambroza, supruga Ruža, ali i za smrt ostalih “gerilaca”. Krsnik je objavio jedan podatak koji do sada nije bio poznat javnosti, a to da je američki agent John Schindler, bivši zaposlenik najtajnovitije američke obavještajne agencije NSA (National Security Agency) koja je prisluškivala po cijelom svijetu, koji je otkrio da je Vice Virkez bio u vezi s tadašnjim generalnim konzulom Jugoslavije u Sidneyu. Taj podatak nije pouzdan!  Zašto kolega Vjekoslav Krisnik nije objavio ime i prezime jugoslavenskog konzula? Ovako čitatelji u potpunosti ne vjeruju komentatoru V.K. Bilo bi itekako zanimljivo da podastre neki od dokumenata (vjerojatno to nema) o kome se radi…!

Krsnik nije trebao nastupiti na Z1 televiziji s pulskim ultradesničarom Ninoslavom Mogorovićem

(Foto: HKV) Ninoslav Mogorović

Novinar Krsnik je učinilo veliku političku i novinarsku grešku što je na zagrebačkoj televiziji Z1 nastupio u emisiji s Ninoslavom Mogorovićem, ultradesničarskim političarom i suradnikom pojedinih proustaških medija! Naime, veći dio emisije preuzeo je zagrebački portal Direktno (14.12.2016.), koji sam koristio za ovaj kritički osvrt. U naslovu “Krsnik i Mogorović: Pokrenut kazneni postupak protiv Cvitana i Bajića” i podnaslovu “Nelustrirano hrvatsko pravosuđe premreženo interesnim skupinama koje imaju zajednički nazivnik u tajni koju skrivaju od lustracije”, bila je tema emisije Markov trg na Z1 televiziji.

-Trebalo je ukloniti 99 posto sudaca Vrhovnog suda jer su bili dio prošlog sustava totalitarizma države. Ti su ljudi mrzili proći temeljite provjere. Ti su ljudi morali biti dio prošlog sustava totalitarne države. Današnji kadrovi su drugi ili treći ešalon bivšega sustava. Tih 20 sudaca su bili umiješani u nekakve aktivnosti Rusa koji su penetrirali u  energetske poplave. Tu je NATO posredovao i upozorio našu sigurnosnu službu, objasnio je novinar Hrvatskog tjednika Nino Mogorović”. Odmah moram reći da dotični nije novinar, već suradnik ili dopisnik proustaškog lista i ime mu je Ninoslav! U emisiji je bilo govora o predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu o kojem je govorio Mogorović, pa je Krsnik, čini se bio samo figura. No, da vidimo što je nadalje rekao Mogorović, inače stanovnik Grada Pule, koji je zatim izjavio da Hrvatin završio osnovnu školu u Labinu, a nakon toga s obitelji preselio u Zagreb, dodavši: “Ovo preseljenje bilo je ‘poslovno uvjetovano’ budući da je njegov otac (Josip Hrvatin – op. A. Č.) kao provjereni partijski kadar unaprijeđen na republičkom (bio je dugogodišnji profesionalni član Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske i živio u Zagrebu – op. A. Č.), a kasnije na saveznu razinu. Hrvatin stariji ostat će upamćen kao posljednji predsjednik Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije. U posljednjim danima karijere počeo je graditi sin Branko”.

Mogorović optužuje sina i oca Hrvatin, a prešućuje da je njegova majka Branka Mogorović smijenjena kao glavna urednica Glasa Istre

Ninoslav Mogorović, bivši član desničarske političke stranke HSP, HDZ-a i predsjednik HIP-a napisao je istinite podatke o ocu u sinu Hrvatin, ali nije smogao snage i morala da kaže da je njegova majka u jugo-komunističkom sistemu koga on ne samo kritizira, već mrzi iz dna duše, i da su ga roditelji hranili u socijalizmu ili komunizmu, kako mu odgovara! Zašto nije nikad pipnuo da je njegova majka Branka Mogorović radila u pulskom listu Glas Istre, organu OK Socijalističkog saveza radnog naroda Pula i koji je stvoren u NOB -u 1943. godine. Osim toga, od l966. do 1968. obnašala je funkciju glavne i odgovorne urednice tog lista i smijenjena zbog potpore koju je dala Deklaraciji naziva i položaja hrvatskog književnog jezika. U nekim biografskim podatcima o njezinu smjenjivanju, primjerice pulske Istrapedije i drugim, piše da je smijenjena 1967., a kao što sam napisao glavna i odgovorna urednica bila je do 1968. godine. Očito je posrijedi neka greška…!? Dakle, kad je riječ o sinu N. M., nema dvojbe, živio je jako dobro u jugo-komunističkom ili jugo-socijalističkom sustavu! Nema šanse da bi majka postala glavna urednica nekadašnjeg partizanskog lista da nije javno djelovala u duhu socijalističkog ili komunističkog sistema! Mogorović se tako ponašala, a u sebi imala je sasvim drugo mišljenje. Takvih dvoličnih osoba bilo je previše u SR Hrvatskoj i SFR Jugoslaviji. A Branka Mogorović, vrlo dobra novinarka, nakon smjenjivanja priklonila se hrvatskoj emigraciji u Rimu i surađivala za emigrantski časopis Na pragu sutrašnjice, čiji je nakladnik i urednik dr. Ante Ciliga, bivši hrvatski antifašist i član Komunističke partije Italije (Partito Comunista Italiano), zatim nakon što je otišao u emigraciju postaje član Komunističke partije Jugoslavije i jedan od urednika komunističkog lista Borba. Kao član KPJ završio je u koncentracijski logor Jasenovac, ali crkvenim vezama pušten je iz logora i postao suradnik i urednik lista Spremnost, glasila Ustaškog pokreta Pavelićeve NDH-a!!

B. Mogorović i T. I. Zovko:dr. Ante Ciliga je “hrvatski Argonaut”!

Taj intelektualac i užasni politički prevrtljivac i veliki lažov, zahvaljujući što je Istrijan dobio je talijansko državljanstvo i nakon i Drugog svjetskog rata skrasio se u Italiji i to u Rim gdje dobio stan i povremeno surađivao za televiziju RAI gdje je komentarima kritizirao političko stanje u Jugoslaviji, osobito maršala Tita. Nekoliko godina kasnije bio je nakladnik i glavni urednik hrvatskog emigrantskog časopisa Na pragu sutrašnjice u kome je nastavio pisati protiv Jugoslavije i predsjednika Josipa Broza Tita, prozivajući ga da nije iz Kumrovca, nego Austrijanac. To je neviđeno koliko je napisao laži i povijesnih krivotvorine o NOP-u. U svom stanu u Rimu, prema pričanju mog prijatelja iz Pule koji je živio u Rimu, više godina bio je Ciligin prevoditelj, pa je vidio kako mu u posjetu dolaze kroatofili i neprijatelji Jugoslavije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te raznih država u Europi i Kanadi koji su sanjarili o propasti SFR Jugoslavije. Jedna od njih bila je spominjana Branka Mogorović koja je surađivala za njegov neprijateljski časopis! Ona je u koautorstvu s Tihomirom Ilijom Zovkom objavila knjigu “Posljednji hrvatski Argonaut dr. Ante Ciliga” (Ogranak Matice  hrvatske, Pazin, 2011.). Knjigu takvoga naslova mogu objaviti zadrti i simptomatični autori!! Pomislite jednog krajnje propalog političara Ciligu, koji se u Hrvatsku vratio tek 1992. i iste godine umro u Zagrebu (prije nije navraćao u Hrvatsku kad je bila u sastavu Jugoslavije jer se bojao da će ga osuditi i zatvoriti – op. A. Č.). Da bi većini čitateljstva objasnio što znači riječ Argonaut morao sam imati strpljenja… To su ponajprije bili Heraklo, Kastor i Poluks, Linkej, Telman, Orfej, Tezej i Pivitorij. Osim toga, argonauti su, prema pisanim dokumentima, družba heroja iz grčke mitologije koji su pratili Jazona u Kolhidu (današnja Gruzija) u potrazi za Zlatnim runom, a ime su dobili po brodu Argo koji pak nazvan po svom graditelju Argu. 

Kad javnost pročita moj članak začudit će se i možda nasmijati pokojnoj koautorici B. M. i “izgubljenom” koautoru T.I.Z., koji izdajnika hrvatskog naroda A.C. proglašavaju “hrvatskim Argonautom”. Baš se našlo dvoje autora, jedan od njih, moram ga otkriti, je dr. Tihomir Ilija Zovko, dominikanac u Samostanu sv. Jeronima u Rijeci i koji je trebao znati ili je znao povijest o argonautima i nije smio jednog jadnika dr. A. C. uspoređivati s povijesnim ličnostima. To ne bi učinio ni psihički bolesnik koji razgovijetno razgovara, ali je ipak bolestan! I na kraju da završim ovaj kritički osvrt da Ninoslav Mogorović, ultradesničarski suradnik i megaloman, koji je dugo godina predsjednik Udruge “Dr. Ante Ciliga” u Puli, a prostorije ima u vlastitoj kući. On je, među ostalim, imao aferu u svezi proizvodnje tzv. lijeka za bolest raka i jedno ga vrijeme prodavao i zarađivao novac, ali bolesnicima ništa nije pomoglo! Neka i to znaju na televiziji Z1 i portalu Direktno te kolega Vjekoslav Krsnik za kojeg ne znam kako se s njim mogao skompati…!!         

Armando Černjul

Pula, 26. srpnja 2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave