Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zarobljenici zapalili naci logor: Od njih 1500, preživjelo tek 40

Foto: Wikipedia

Zloglasni poljski nacistički logor Treblinka je zatvoren poslije pobune 2. kolovoza 1943. kad su logoraši polili kerozinom prostorije logora i zapalili ga. Jedan od preživjelih umro je ove godine u 93. godini života

Treblinka, nacistički logor u Poljskoj u kojem je ubijeno između 750 i 850 tisuća ljudi. Najviše Židova je transportirano vlakovima iz Varšavskog geta ali i drugih krajeva Poljske. Logor u kojem je na današnji dan 1943. došlo do pobune zatvorenika koji su ugrabivši lako oružje polili prostorije logora kerozinom i zapalili ih. U kaosu koji je uslijedio poginulo je i nekoliko njemačkih vojnika i velik broj logoraša. Naime, pobunilo se njih oko 1500, a preživjelo samo njih četrdeset. 

Foto: Wikipedia

Prvo smaknuli preostale zatvorenike pa zatvorili logor

Nakon ovog događaja, za naciste totalno šokantnog, Treblinku su odlučili zatvoriti. 

Zapovjednik logora Kurt Franz spomenuo je u svojim sjećanjima: “Poslije ustanka iz kolovoza 1943. sam sam upravljao logorom mjesec dana. Za to vrijeme nije bilo egzekucija plinom. Prvobitni logor je za to vrijeme sravnjen i tu je zasijan bob”.

Foto: Wikipedia

Nakon pobune Nijemci su odlučili, prije samog zatvaranja logora, pobiti preostale zatvorenike. Vatra je znatno oštetila instalacije, a i likvidacija poljskih Židova je bila gotovo ostvarena. Posljednje žrtve logora Treblinka bila je grupa od trideset žena streljanih krajem studenog.

Jedan je bjegunac doživio duboku starost

Posljednji preživjeli zatvorenik Treblinke umro je u veljači ove godine u Izraelu. Samuel Willenberg umro je u 93. godini života, a u zloglasni logor je deportiran sa 19 godina.

Foto: Wikipedia

On je bio jedan od pobunjenika i jedan od 40 preživjelih koji su pobjegli prema šumi nakon što su zapalili logor. Dok se uspinjao preko ljudi ubijenih na bodljikavoj žici ranjen je u nogu. No uspio je preživjeti, a nakon bijega pristupio je poljskom pokretu otpora. U Izrael je preselio 1950. i tamo s obitelji živio do kraja života.

Nakon umirovljenja Willenberg se posvetio kiparstvu. Izrađivao je djela povezana s traumama Holokausta. Govorio je kako ne želi da se užas koji se tamo dogodio ikada zaboravi. Jedna od njegovih skulptura izložena je u rezidenciji izraelskog

Bio je član brojnih delegacija koje su išle u Treblinku, držao je predavanja o svojim sjećanjima i napisao knjigu “Pobuna u Treblinki”.

(24sata)

Facebook
E-mail