Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

WALK WITH TITO

Odbojnost prema Josipu Brozu Titu u Hrvatskoj šire i promiču ljudi bez ikakva ugleda i kredibiliteta poput Branimira Glavaša, Velimira Bujanca, Dražena Keleminca i pokojeg biskupa poput sisačkog Vlade Košića, oni dakle koji su u ozbiljnim sukobima sa hrvatskim zakonodavstvom ili pak otvoreni simpatizeri sramote Nezavisne Države Hrvatske.

„Tito je brend. On je pobjednik iz Drugog svjetskog rata, pobjednik nad fašizmom, a u svijetu se to slavi. Mi smo jedina zemlja koja to dovodi u pitanje. Izgleda da smo i jedina zemlja koja se srami svoje prošlosti“, kazati će politologinja i kolumnistica, organizatorica turističke ture „Walk with Tito“ – „Šetajmo sa Titom“ Danijela Matijević nakon kritika političkih ekstremista upućenih onima koji su osmislili turistima privlačan i prihvatljiv način upoznavanja Zagreba kroz šetnju sa Josipom Brozom Titom.

Tako se Turistička zajednica Grada Zagreba našla na nišanu nikog drugog već notornog Igora Peternela, jednog od poznatijih konvertita i prevrtljivaca u političkom životu Hrvatske. Oportunisti i kalkulanti nemaju principe i uvjerenja, već se njihove računice svode na procjenu izgleda vlastitog uspona na društvenoj ljestvici, pa će tako prvi političko interesni brak Igor Peternel sklopiti sa SDP-om neposredno prije njegova očekivanog dolaska na vlast 2012. godine. Nešto kasnije isti motivi će ga odvesti u Čičkov HHO koji je ostao upamćen kao zaštitnik interesa i kapitala, lika i djela Zdravka Mamića, bjegunca pred hrvatskim pravosuđem u duhovni mir Međugorja i slobodu Hercegovine. Bacivši pod noge ideju ljudskih prava, profanirajući ime i ugled HHO, skrbiti će o navodno ugroženim pravima Zdravka Mamića čija je bliska suradnica gospođa Peternel, supruga Igora Peternela. To je poanta priče kalkulanta. A tu „brigu“ HHO donatori će znati vrednovati i obilno honorirati.

Interesni politički put odvesti će Igora Peternela, sa nadom u postizborne sinekure, do Škorinog Domovinskog pokreta, čime je zaokružio ideološku putanju od ljevice SDP-a do ekstremno desničarskog Domovinskog pokreta. Naravno da tu nema nikakvih načela, principa i dosljednosti. Stoga se od prevrtljivaca i karijerista i ne očekuje  drugo nego da upravo oni napadaju, ruže i gaze Josipa Broza Tita, čime se jeftino privlači pažnja, a može i eventualno dobro poslužiti u prikrivanju vlastite dvoličnosti i nedosljednosti.

„To je ideološka provokacija i sramoćenje Grada Zagreba. Šetnja s Titom je promocija komunizma“, vikati će Igor Peternel na konferenciji za medije sazvanoj ispred ureda Turističke zajednice u Zagrebu.

Brozovi mrzitelji, od Peternela do Čička i Bujanca, trebali bi biti i te kako zabrinuti jer Titova turistička tura privlači brojne turiste i posjetitelje Zagreba koji žele upravo kroz šetnju  sa Josipom Brozom upoznati znamenitosti Zagreba i Hrvatske. Jer Tito je brend, a turisti žele upoznati ne samo povijest antifašističkog Zagreba, već isto tako i čuti kako je engleska kraljica Elizabeta podijelila naranču sa Titom i prekršila stroga diplomatska pravila, zanimaju ih mnogi detalji od toga koje su ga žene voljele i o čemu je pričao sa Richardom Burtonom i njegovom suprugom Elisabeth Taylor prilikom snimanja Sutjeske, o sukobu i povijesnom „Ne“ Staljinu. Turiste zanima čuti od Tita i kakva je kuharica čuvena glumica  Sofija Loren koja mu je na Brijunima pripremala paštu šutu i gulila smokve.

Hrvatsku danas osim prirodnih ljepota s kojima se predstavlja u svijetu, primjerice poput Dubrovnika, koji je i veći brend od Hrvatske same, nema izgrađen brend neke svjetski poznate ličnosti koja bi Hrvatsku predstavljala, simbolizirala i po kojoj bi u svijetu bila prepoznata.

Jedino ime uz Nikolu Teslu, koje je Hrvatska u svojoj povijesti dala a koje ima svjetsku slavu, karizmu i prepoznatljivost je Josip Broz Tito. Tito je planetarno prepoznatljiva ličnost. Divili su mu se američki predsjednici, svjetski kraljevi, carevi i emiri, a papa Pavle VI. će reći da je počašćen njegovom posjetom. Njegovo ime i danas, poslije više od 40 godina od smrti otvara vrata mnogih svjetskih metropola sa različitih kontinenata, a po cijelom svijetu su njegove ulice, trgovi i spomenici.

Pametni narodi i vladari uzimaju iz svoje prošlosti i afirmiraju sve što im može služiti i biti od koristi. Ne brinite, tako će biti i sa ovim našim narodom, možda nam treba malo više vremena od drugih da to shvatimo. Nije slučajno da svjedočimo istini kako je Josip Broz Tito iz godine u godinu sve privlačniji i sve prihvatljiviji.

Stoga – Walk with Tito.

Hodajte s Titom i Sretna Vam Nova godina.

VEDRAN SRŠEN

Ploče,31.12.2021.

Facebook
E-mail