Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

VRIJEDNE RUKE ANTIFAŠISTA NA PARTIZANSKOM GROBLJU U ŠUMI ZDENČINA

Antifašisti UAAB Orahovica u suradnji sa UABA Slatina i članovima SDP-a i ove godine očistili su grobove na Partizanskom groblju u šumi Zdenčina, podno Papuka, nakon što smo ga  prije 7 godina iščupali iz kandži zaborava, a o čemu sam ranije i pisala.

Tijekom II. svjetskog rata, od samih ustaničkih dana pa do konca rata i oslobođenja zemlje, tu su se vodile žestoke borbe za SLOBODU.

Mnogo je tu krvi proliveno i života izgubljeno, a sam Papuk prepun je skrivenih bolnica – zemunica…

Radilo se tu o teško ranjenim borcima – partizanima koji su svoje bitke bili, a liječnik ili netko od medicinski osposobljenih ratnika bi ih povremeno obilazio. Jedni drugima pomagahu koliko i kako su mogli do samog oporavka ili kraja. Jedini luksuz bijaše im luč i pokoji komad kruha, jer ustaše, nacisti i domaći izdajnici bijahu na Papuku. Tako neko zlurado oko otkri ulaz u zemunicu i dogodi se tragedija. Fašisti pobiše sva 22 ranjena partizana…

U novoj nam oslobođenoj domovini narodna vlast dostojno sahrani ubijene, znane i neznane junake,  obilježi grobove i postavi prekrasan spomenik … – u dnu zvijezda petokraka iz koje izrasta ploča s imenima poginulih ranjenika…

Koliki moraš biti, ne ratnik već zvijer, prepun mržnje, da ubiješ 22 bolesnika koji ne mogahu s improvizirane postelje.

Nedaleko samog Partizanskog groblja gradska vlast uredi izletište u kojem se družilo, prijateljevalo i radovalo, a đaci pograničnih škola i grada Orahovice odavahu počast herojima, sve do dana kada i opet mračne sile oskvrnuše grobove, razbiju ploču s imenima kako bi se sve predalo zaboravu, no mi antifašisti, kako i sam naš predsjednik SABA RH Franjo Habulin često zna govoriti, nećemo dopustiti nikada i nikome da se taj dio naše najsvjetlije povijesti zatre, dapače učinit ćemo sve kako bi mlade generacije znale istinu, a istina je na našoj – pravoj strani….

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail