Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Osamdeseti rođendan

Glavna svečanost u čast slavne 13. proleterske udarne brigade, čiji je komandant bio general i narodni heroj Rade Bulat, održana je u Gornjem Sjeničaku na Kordunu, na mjestu formiranja brigade 1942. godine

Polaganje vijenaca

Antifašisti s područja Karlovačke i Zagrebačke županije te Bele Krajine iz susjedne Slovenije, obilježili su 80. godišnjicu formiranja slavne 13. proleterske udarne brigade čiji je komandant bio general i narodni heroj Rade Bulat.

U subotu, 5. novembra, najprije su položili vijence i upalili svijeće na spomenik u Budinjaku pa na kosturnici u Sošicama na Žumberku gdje su sahranjeni posmrtni ostaci 380 poginulih boraca. Potom je dvadesetak antifašista otišlo u obližnje Radatoviće gdje su na tamošnji spomenik žrtvama fašizma također položili vijence i upalili svijeće.

Kao i svake godine ovim su događajima prisustvovali kćerka generala Bulata Jagoda i nezaobilazni Milan Travnikar, predsjednik antifašista u Metlici i Beloj Krajini. O brigadi je ukratko govorio Pero Rajić, predsjednik antifašista Zagreba i Zagrebačke županije. Glavna svečanost je u nedjelju 6. novembra održana u Gornjem Sjeničaku na Kordunu, na mjestu formiranja brigade. Okupilo se više od stotinu sudionika. O historijatu brigade govorili su Pero Rajić i potpredsjednik SABA RH Miroslav Delić.

Druženje je održano u devastiranom Domu brigade koji je unazad nekoliko godina ipak malo obnovljen. Brigada je dala cijeli niz narodnih heroja, generala, sudjelovala u oslobađanju Beograda i većeg dijela Srbije, bila u sastavu Prve proleterske divizije i ratni put završila u Zagrebu.

Kako netko reče, Kordunaši se zaista imaju čime ponositi. No koliko im to sada vrijedi vidi se po nerazvijenosti i opustošenosti sva tri Sjeničaka (Lasinjski, Donji i Gornji) i Korduna, u svakom smislu. Ljudi je sve manje, infrastruktura je sve slabija, putevi neasfaltirani, fiksne i mobilne telefonije nema dok za sve potrebe treba ići u 40 kilometara udaljeni Karlovac.

Za sve sudionike je pripremljen domaći grah, održan je kraći kulturno-umjetnički program, a uz antifašiste su svečanosti prisustvovali dožupan Dejan Mihajlović, bivši predsjednik SABA RH Ivan Fumić, Stjepan Mrežar iz Grada Karlovca, Darko Zevnik, načelnik Općine Metlika iz Bele Krajine, područja koja je oslobodila 13. proleterska.

U Belokrajinskom muzeju u Metlici značajan dio postave je posvećen Drugom svjetskom ratu i u tom sklopu je Rade Bulat dobio posebnu sobu kao počasni građanin Metlike. Tamo su izložena sva njegova odlikovanja, uniforme i sva ostavština iz rata, pošto ga Slovenci cijene i poštuju.

(Portalnovosti.com / M. Cimeša)

Facebook
E-mail