Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

VIDEO Ukrajinski ambasador rasplakao se na prosvjedu podrške Ukrajini u Zagrebu

(Foto: Screenshot Index)

UKRAJINSKI veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je emotivan govor na današnjem prosvjedu protiv rata, koji je u 12:30 počeo na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Prije no što je počeo govoriti, Kirilič se naklonio u znak zahvalnosti za pljesak okupljenih ljudi, a zatim i rasplakao. 

Organizator prosvjeda bio je Hrvatski helsinški odbor, čiji je predsjednik Ivan Zvonimir Čičak Kiriliču rekao: “Plačite i ne stidite se svojih suza. Mi smo uz vas. Slava Ukrajini.” Kirilič se potom smirio i obratio: “Danas stojim tu pred vama kako bih rekao nekoliko bitnih riječi. Umjetnici i znanstvenici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Europi?”

Okupljeni su pljeskom podržavali njegove riječi. “Taj je krik protiv napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To nije rat, nego genocid”, nastavio je Kirilič: “Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvore nebo na Ukrajinom i tako spase tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje.”

Građani uzvikivali: Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina!

Zahvalio je Hrvatskoj, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Gaja, čime je želio poručiti kako su Hrvati i Ukrajinci povezani narodi. Nakon njegovog govora, okupljeni građani uzvikivali su: “Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina!” Prosvjed je, uz ostale govornike, trajao otprilike sat vremena. 

Poveznica: https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-ukrajinski-ambasador-rasplakao-se-na-prosvjedu-podrske-ukrajini-u-zagrebu/2344827.aspx#brid_cp_Brid_46484576

Index Vijesti

Facebook
E-mail