Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

VIDEO Ovo je početak kolone u Vukovaru. Slavili ustaške koljače i vikali ZDS

(Foto: Screenshot)

NAJVEĆA Kolona sjećanja u Vukovaru dosad koja je održana u subotu prošla je bez većih incidenata, no ne i bez slavljenja zločinačkog ustaškog režima i najvećih ustaških zločinaca.

Kako se može vidjeti na snimci koja se širi društvenim mrežama, na početku kolone u Vukovaru, dok su prolazili HOS-ovci koji su bili na čelu kolone, iz publike je krenula pjesma “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”.

Riječ je svojevrsnoj ustaškoj himni, pjesmi koja slavi ustaškog koljača i ratnog zločinca Juru Francetića te njegovog nasljednika na čelu zločinačke ustaške jedinice Crna legija Rafaela Bobana, kao i ustaškog kvislinškog poglavnika Antu Pavelić.

Osim toga, društvo je u 20-ak navrata izvikalo ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Neki okupljenih su zazivali i Marka Skeju, čovjeka s Hitler-brčićima, inače jednog od ratnih zapovjednika HOS-ove IX. bojne Rafael vitez Boban i predsjednika istoimene udruge, koji je također bio u koloni. 

Policija jučer objavila da istražuje uzvikivanje ustaškog pozdrava

IZ Policijske uprave vukovarske-srijemske potvrdili su da policija provodi aktivnosti vezane uz sporadične uzvike “Za dom spremni” koji su se jučer čuli u Vukovaru tijekom prolaska kolone sjećanja.

“MUP je nadzirao događaj i u tom smislu provode se aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane i uz tu situaciju”, rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Tijekom prolaska kolone gradskim ulicama sporadično su se mogli čuti uzvici “Za dom spremni”, a pojedinci su dizali i desnice u zrak. No u međuvremenu je isplivao i video koji pokazuje da su se pjevale i pjesme o ustaškim zločincima.

U Koloni sjećanja bio je i državni vrh, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. 

index.hr

Facebook
E-mail