Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Documenta: Javnost treba znati informacije o istrazi u predmetu “Lora 3”

(Foto: documenta.hr)

DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću i Akcija za ljudska prava zatražili su od DORH-a da obavijesti javnost o rezultatima istrage stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore u vojno-istražnom centru “Lora” u Splitu, u predmetu pod nazivom “Lora 3”.

Radi se o 14 pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitili Ženevske konvencije i zakoni RH, podsjeća u ponedjeljak u priopćenju Documenta.

Hrvatskim tužiteljima je, ističu, dostavljen dokumentarni film “Zlo proljeće” Radio-Televizije Nikšić iz 2022. godine, u kojem su objedinjena svjedočenja o zarobljavanju i zlostavljanju spomenute grupe vojnika, koja predstavljaju potencijalno važne dokaze za istragu.

“Istraživanje splitskog Županijskog odvjetništva nije rezultiralo nijednim optuženjem”

Dodaju da Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (ŽDOS) od 2007. istražuje okolnosti stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije iz Crne Gore, koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u “Loru”.

Za 16 godina rada na ovom predmetu, ŽDOS je, napominje Documenta, informiralo javnost samo da “provodi kriminalističko istraživanje”.

“To istraživanje do danas nije rezultiralo nijednim optuženjem, usprkos opetovanim zahtjevima aktivista Tonćija Majića i Radana Nikolića, iako je za to postojala osnova”, kažu.

Traže transparentnost nadležnih institucija

Podsjećaju da je u predmetima “Lora 1 i 2”, za stradanje i mučenje zarobljenika iz Srbije, po zapovjednoj odgovornosti već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora te tvrde da se zapovjedna odgovornost mogla primijeniti i ovdje, jer brojna svjedočenja govore o svirepom mučenju zatvorenika iz Crne Gore, također u Lori.

“Apeliramo na nadležne institucije tražeći transparentnost, kako bi se obitelji žrtava i javnost upoznali s poduzetim radnjama državnog odvjetništva u ovom predmetu u proteklih 16 godina, kao i razlozima koji sprječavaju procesuiranje odgovornih za stradanje crnogorskih ratnih zarobljenika”, kaže Documenta u priopćenju.

Hina

Facebook
E-mail