Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Veteranske udruge traže od Tomaševića da potroši milijune na groblje ustaša

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SKUPŠTINI Grada Zagreba stigao je prijedlog da se za sljedeću godinu iz proračuna izdvoji 2.400.000 kuna, bez PDV-a, za memorijalno groblje na Mirogoju vojnicima koji su se borili za NDH.

Radi se o projektu uređenja groblja nazvanog Groblje hrvatskih vojnika 1941. – 1945., za koji je suglasnost dalo i Ministarstvo branitelja, piše Telegram.

“Grad ne bi trebao imati zamjerke oko ovog projekta”, smatraju veterani

U prijedlogu se navodi da je na tom groblju pokopano “550 vojnika Hrvatske vojske 1941. – 1945. raznih vjera i nacija”.

“To groblje je odlukom nove vlasti 1945. oskvrnuto, nadgrobna obilježja su uništena, humci preorani, a nama obiteljima zabranjen pristup na grobove članova obitelji sve do 1990. godine. Sada je dozvoljen pristup grobovima, ali je zabranjeno obilježiti grobove nadgrobnim znakom s imenom i prezimenom pokojnika”, stoji u prijedlogu koji je potpisalo nekoliko udruga.

Smatraju da Grad Zagreb ne bi trebao imati zamjerki oko realizacije ovog projekta s obzirom na to da je “pravo na obilježen grob civilizacijska vrijednost i osnovno ljudsko pravo”. Navode kako projekt već ima građevinsku dozvolu i sve potrebne suglasnosti, uključujući i ono Ministarstva branitelja.

Bit će potreban Tomaševićev potpis

“Predstavnik Udruga ratnih veterana Hrvatske dostavio je suglasnost na izrađeni projekt, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode 29.03.2021. dostavio je prethodno odobrenje za izvođenje radova prema izrađenom projektu i Ministarstvo hrvatskih branitelja je 8.4.2021. dostavilo suglasnost za izmjenu izgleda groblja hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na groblju Mirogoj prema projektu te su ispunjeni preduvjeti prema važećim propisima”, navedeno je u prijedlogu.

Za uređenje groblja ove je godine osigurano 950.000 kuna za građenje i 50.000 kuna za stručni nadzor, a u prijedlogu traže da se za sljedeću godinu osigura više nego dvostruko sredstava, 2.400.000 kuna, navodeći da je taj iznos procijenio projektant koji je projekt izradio u veljači ove godine.

U kolovozu je tadašnji pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, kojeg je gradonačelnik Tomislav Tomašević razriješio u rujnu, poslao očitovanje u kojem navodi da su za projekt ispunjeni svi preduvjeti, ali da se mora izmijeniti procijenjena vrijednost da bi se mogla pokrenuti javna nabava.

“S obzirom na donesenu odluku o mjerama štednje, odnosno odluku o obustavi postupaka javne nabave, za realizaciju je potrebno, nakon izmjene Plana nabave, ishoditi pisanu suglasnost gradonačelnika za pokretanje navedenih postupaka”, naveo je Bilić.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave