Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Veteranske udruge traže od Tomaševića da potroši milijune na groblje ustaša

SKUPŠTINI Grada Zagreba stigao je prijedlog da se za sljedeću godinu iz proračuna izdvoji 2.400.000 kuna, bez PDV-a, za memorijalno groblje na Mirogoju vojnicima koji su se borili za NDH.

Radi se o projektu uređenja groblja nazvanog Groblje hrvatskih vojnika 1941. – 1945., za koji je suglasnost dalo i Ministarstvo branitelja, piše Telegram.

“Grad ne bi trebao imati zamjerke oko ovog projekta”, smatraju veterani

U prijedlogu se navodi da je na tom groblju pokopano “550 vojnika Hrvatske vojske 1941. – 1945. raznih vjera i nacija”.

“To groblje je odlukom nove vlasti 1945. oskvrnuto, nadgrobna obilježja su uništena, humci preorani, a nama obiteljima zabranjen pristup na grobove članova obitelji sve do 1990. godine. Sada je dozvoljen pristup grobovima, ali je zabranjeno obilježiti grobove nadgrobnim znakom s imenom i prezimenom pokojnika”, stoji u prijedlogu koji je potpisalo nekoliko udruga.

Smatraju da Grad Zagreb ne bi trebao imati zamjerki oko realizacije ovog projekta s obzirom na to da je “pravo na obilježen grob civilizacijska vrijednost i osnovno ljudsko pravo”. Navode kako projekt već ima građevinsku dozvolu i sve potrebne suglasnosti, uključujući i ono Ministarstva branitelja.

Bit će potreban Tomaševićev potpis

“Predstavnik Udruga ratnih veterana Hrvatske dostavio je suglasnost na izrađeni projekt, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode 29.03.2021. dostavio je prethodno odobrenje za izvođenje radova prema izrađenom projektu i Ministarstvo hrvatskih branitelja je 8.4.2021. dostavilo suglasnost za izmjenu izgleda groblja hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na groblju Mirogoj prema projektu te su ispunjeni preduvjeti prema važećim propisima”, navedeno je u prijedlogu.

Za uređenje groblja ove je godine osigurano 950.000 kuna za građenje i 50.000 kuna za stručni nadzor, a u prijedlogu traže da se za sljedeću godinu osigura više nego dvostruko sredstava, 2.400.000 kuna, navodeći da je taj iznos procijenio projektant koji je projekt izradio u veljači ove godine.

U kolovozu je tadašnji pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, kojeg je gradonačelnik Tomislav Tomašević razriješio u rujnu, poslao očitovanje u kojem navodi da su za projekt ispunjeni svi preduvjeti, ali da se mora izmijeniti procijenjena vrijednost da bi se mogla pokrenuti javna nabava.

“S obzirom na donesenu odluku o mjerama štednje, odnosno odluku o obustavi postupaka javne nabave, za realizaciju je potrebno, nakon izmjene Plana nabave, ishoditi pisanu suglasnost gradonačelnika za pokretanje navedenih postupaka”, naveo je Bilić.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail