Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Veleposlanica osudila ustaštvo, hrvatski klub se pobunio: ‘To nije u skladu s našim stavovima‘

‘Slavimo Hrvatsku i fokusirajmo se na one koji su Hrvatskoj dali slobodu‘, poručila je Pavelich

(Foto: MVEP) Njezina Ekselencija veleposlanica Pavelich

Hrvatska veleposlanica u Australiji Betty Pavelich održala je govor na hrvatskom nogometnom turniru prošlog mjeseca kako bi upozorila na reputaciju Hrvatske kao “moderne, progresivne i tolerantne” zemlje koju treba zaštititi i pozvala navijače da zaštite brend nogometne zajednice.

Takvi komentari uslijedili su nakon što je provedena istraga koja je otkrila da su neki australsko-hrvatski sportski klubovi otvoreno isticali fašističke simbole i obilježavali obljetnice povezane s ustaškim režimom iz Drugog svjetskog rata. Nekoliko klubova je s bistama i slikama ustaškog diktatora Ante Pavelića slavilo 10. travnja, godišnjicu stvaranja marionetske države.

U svom govoru Pavelich je pozvala zajednicu da slavi buduće generacije australsko/novozelandsko-hrvatskih nogometnih zvijezda “čije bi fotografije trebale biti duž zidova naših klubova”.

– Slavimo Hrvatsku i fokusirajmo se na one koji su Hrvatskoj dali slobodu, kao i na one koji nas čine ponosnima na međunarodnoj nogometnoj sceni – rekla je.

– Moramo izbaciti politiku i ideologiju iz igre. Moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili ugled naših klubova, naših igrača i naše domovine.

Govor je izazvao snažnu osudu od strane Pave Jusupa, tadašnjeg predsjednika jednog od najvećih hrvatskih nogometnih klubova u zemlji, Melbourne Knightsa, koji je ustvrdio da izjave “promiču ideje koje nisu u skladu sa stavovima same zajednice”. Jusup je u međuvremenu ostao bez predsjedničke funkcije.

Istraga, objavljena u lipnju, detaljno je opisala kako neke ključne hrvatske institucije u Australiji obilježavaju spomen na ustaški režim, a poznat je slučaj australsko-hrvatskog kluba u Canberri koji je uklonio fotografiju svoje nogometne momčadi nakon kritika da igrači poziraju ispod portreta Ante Pavelića.

Pavelich je istaknula kako su crveno-bijele šahovnice na nogometnim dresovima igrača širom svijeta prepoznate kao međunarodni brend hrvatskog nogometa.

– Mi koji volimo igru i koji volimo Hrvatsku moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo brend i imidž.

Hrvatsku je opisala kao modernu, naprednu i tolerantnu naciju koja ove godine predsjeda Međunarodnom savezom za sjećanje na holokaust, organizacijom koju čini 35 zemalja članica, uključujući i Australiju, a koja potiče obrazovanje, sjećanje i istraživanja o holokaustu i antisemitizmu.

sportske.jutarnji.hr

Facebook
E-mail