Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Uspomena na djelovanje Slovenki tijekom NOB-a

Vera Klopčić (Foto: Enver Palalić)

Udruga Društvo Dobrnič/DD osnovana je 2002. godine na inicijativu aktivistica NOB-a sa željom da se očuva uspomena na djelovanje Slovenki tijekom NOB-a.  Glavni cilj udruge Društvo Dobrnič iz Ljubljane je održavanje dostignute razine poštivanja prava žena u Sloveniji. Udruga je ime  dobila po mjestu Dobrnič u Suhoj krajini, gdje su Slovenke u listopadu 1943. godine, za vrijeme 2. svjetskog rata organizirale 1. kongres Slovenske ženske antifašističke unije (AFŽ), što je jedinstveni događaj  u tadašnjoj ratnoj Europi. Aktivnosti Društva Dobrnič su višestruke i usmjerene na:

  • očuvanje sjećanja na društvenu ulogu i djelovanje Slovenki u prošlosti, posebice u vrijeme NOB-a, očuvanje pozitivnih tradicija slovenskog ženskog pokreta, briga za očuvanje i nabavu gradiva i dokumentacije;
  • promicanje znanstveno-istraživačkog i novinarskog rada na ovu temu;
  • promicanje ravnopravnog položaja žena u društvu, promicanje njihovog uključivanja u političko djelovanje te promicanje njihova rada i postignuća u javnoj sferi.

Udruga Dobrnič u suradnji s Općinom Trebnje, Područnim odborom Saveza Boraca (ZZB-a) Trebnje i Kulturno-turističkom zajednicom Dobrnič svake godine organizira u Dobrniču proslave povodom obilježavanja sjećanja na 1. kongres AFŽ ( snimci proslava dostupni su na https://www.youtube.com/results?search_query=vera+klop%C4%8Di%C4%8D).

Glavne govornice na proslavama redovito su žene, iznimne osobe koje su se afirmirale u javnom životu Slovenije i osvojile važno mjesto u slovenskom političkom, umjetničkom ili znanstvenom radu. Među njima su i ugledne predstavnice Slovenki iz susjednih zemalja. Za mnoge od njih hrabrost i drugarstvo delegatki I. Kongresa AFŽ poticaj je i uzor za djelovanje u suvremenom društvu. Na dan proslave, a to je svake godine, u nedjelju koja je najbližu datumu 1. kongresa AFŽ-a, zajedno s Kulturno turističkom zajednicom Dobrnič iz Dobrniča organiziramo pohod na Putu Mare Rupena, koja je bila sekretar I. Kongresa AFŽ-a. Mara Rupena je bila istaknuta figura ženskog pokreta tijekom NOB-a i ostala je privržena toj tradiciji cijeloga života. Osim toga, Udruga Dobrnič nastoji prikupljati građu, poticati istraživanje i objavljivanje znanstvenih i stručnih radova u cilju očuvanja sjećanja na istaknute žene u slovenskoj povijesti te se na taj način zalaže  za ravnopravnost žena u javnom životu. Originalni dokumenti i gradivo čuvaju se u zbirci  1. kongresa AFŽ-a u Spominski sobi /Spomen sobi/ u Domu kulture u Dobrniču, gdje se u listopadu 1943 održao 1. kongres AFŽ-a

Posljednjih godina nastojali smo Društvo Dobrnič učiniti što prepoznatljivijom u Sloveniji i u susjednim zemljama, posebice medijski. Stekli smo status jedine ženske veteranske organizacije u Sloveniji. Sadržajno smo uspostavili i učvrstili suradnju s prekograničnim institucijama i ustanovama sa srodnim programima. Stvorili smo i osnažili mrežu za sudjelovanje sa udrugama i institucijama koje se temelje na vrijednostima otpora i antifašističke tradicije u Sloveniji i inozemestvu.

Dr.Vera Klopčič,  predsjednica Društva Dobrnič

Facebook
E-mail