Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zvijezda petokraka i kaznena prijava

(Foto: autograf.hr) Vojko Obersnel

Doznajem prije nekoliko dana iz medija da je odbačena kaznena prijava koju je protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i mene podigao još 2020. godine Dražen Keleminec, odnosno njegova Autohtona hrvatska stranka prava i to zbog postavljanja umjetničke instalacije – zvijezde petokrake na Riječki neboder.

Ta je zvijezda postavljena 20. rujna 2020., na dan na koji je 1943. Izvršni odbor ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), kojim je predsjedao Vladimir Nazor, donio odluku o povratku Rijeke (i ne samo Rijeke) matici zemlji – Hrvatskoj.

Pod tom zvijezdom vodila se i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona, kao umjetnička instalacija, s 2.800 crvenih stakalca podsjeća na te žrtve.

No Keleminec i njegova ekipa toliko su bili revoltirani i bijesni te 2020. da su, nakon sramotnog marširanja riječkim Korzom, uložili ekstra napor i podigli kaznenu prijavu zbog umjetničke instalacije.

Nepoznavanje povijesti i nerazumijevanje povijesnih zbivanja, rijetko kad je bezopasno. Pogotovo ako su oni kojima povijest nije jasna ujedno i agresivni ili, u najmanju ruku, vrlo ambiciozni u namjerama da utječu na sadašnjost.

Keleminec možda jest ambiciozan i agresivan, ali u Rijeci smo zasad još uvijek imuni na takve kao on.

Spomenuta kaznena prijava odbačena je uz obrazloženje da autor umjetničke instalacije ne potiče na nasilje i mržnju prema određenoj skupini ljudi, a da ja, kao drugoprijavljeni, nisam ni sudjelovao u procesu odlučivanja o postavljanju zvijezde na Riječki neboder.

Oslobodilačka antifašistička zvijezda je zvijezda pod kojom je Rijeka 1943. ponovo postala hrvatski grad. To je zvijezda koja simbolizira polaznu kategoriju važećeg hrvatskog Ustava koji kaže da je ova Hrvatska u kojoj danas živimo nastala na temeljima antifašizma, u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH

I tako je epizoda ”Keleminec stvara nemire u Rijeci” – završila. Jer Keleminec ni ne može uznemiriti Rijeku.

No ova je aktualna situacija ujedno i prilika da se još jednom podsjetimo na simboliku zvijezde petokrake.

Oslobodilačka antifašistička zvijezda je zvijezda pod kojom je Rijeka 1943. ponovo postala hrvatski grad. To je zvijezda koja simbolizira polaznu kategoriju važećeg hrvatskog Ustava koji kaže da je ova Hrvatska u kojoj danas živimo nastala na temeljima antifašizma, u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH.

Postoje, naravno, slučajevi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim europskim zemljama u kojima se, na valu neofašizma, povremeno pokušava zabraniti ikakvo isticanje zvijezde petokrake. Oni koji to čine pozivaju se na simboliku totalitarnih komunističkih režima koji su zvijezdu petokraku imali u svojoj simbolici.

No njeno značenje nipošto nije tako jednostrano.

Možda je najpoznatiji slučaj mađarskog političara Attile Vajnaija koji je daleke 2003. u središtu Budimpešte na jednom političkom skupu na reveru nosio zvijezdu. Mađarski ga je sud zbog toga kaznio, ali Vajnai se žalio Europskom sudu za ljudska prava i presuda tog suda zapravo je izuzetno bitna jer u određenom smislu veže ruke svima onima koji pokušavaju izjednačiti antifašističku zvijezdu petokraku i fašističke kukaste križeve.

Naime, u slučaju Attile Vajnaija Europski je sud za ljudska prava zaključio da nošenje crvene zvijezde u javnosti nije propagiranje totalitarne ideologije već simbol zakonitog ljevičarskog pokreta.

Odnosno Sud je kazao da se ovaj simbol ne može promatrati kao nešto što predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, već zvijezda još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, kao i neke zakonske političke stranke aktivne u različitim državama članicama EU-a.

U tom kontekstu ograničavanje upotrebe crvene zvijezde u javnom životu predstavljalo bi ugrožavanje slobode izražavanja.

Nasuprot zvijezdi, koja kao simbol u sebi nosi mnoga značenja uključivo i ono antifašističko, stoji nacistički kukasti križ, svastika koja se nakon Drugog svjetskog rata u zapadnoj civilizaciji realno povezuje samo s onim što je u tom ratu činila i s onim što pretendira činiti u neofašističkim pokretima koji su realitet suvremenog doba.

Zato zvijezda i kukasti križ nisu i nikada neće biti isto.

Pod antifašističkom zvijezdom su, nakon kapitulacije fašističke Italije, Hrvatskoj vraćeni Rijeka, Istra, Zadar, mnogi naši otoci, dijelovi Gorskog kotara i Dalmacije – krajevi koje je fašističkoj Italiji bila poklonila ustaška vlast Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine koja je djelovala pod nacističkim kukastim križem.

Da je bilo više mudrosti, mlada bi Hrvatska na putu prema slobodnoj zapadnoj Europi ponosno nosila antifašizam u simbolici i u jeziku, ističući time kako još od kraja Drugog svjetskog rata pripada pobjednicima, onima koji su gradili suvremenu Europu

Upravo zato je kukasti križ u mnogim zemljama izričito zabranjen, a, primjerice, njemački zakoni po tom su pitanju izuzetno strogi. To je i razumljivo.

Za Nijemce su nakon Drugog svjetskog rata prošla desetljeća kolektivnog srama i uspostavljanje zdrave nacije koja će sprati sa sebe ljagu zbog svega što se u ime jedne sulude ideologije događalo diljem Europe i šire. Krv, stradanja, ubijanja za čistu rasu, za sustav vrijednosti kakav bismo i dan danas trebali osuđivati, a ne s njime koketirati.

Najtužnije što se Hrvatskoj u novijoj povijesti dogodilo jesu dvije činjenice.

Prva je ta da je u Domovinskom ratu bila napadnuta od strane JNA koja je tada još uvijek nosila oznaku crvene zvijezde naslijeđene iz davnog ponosnog doba antifašizma iako s vrijednostima antifašizma vođe te vojske više nisu imali ništa zajedničko.

I druga tužna činjenica je ta da je u obrambeni rat Hrvatska krenula koristeći simbole i nazivlje koje je povukla iz sramotnog razdoblja svoje povijesti – iz NDH. Nakon oslobođenja zemlje i završetka Domovinskog rata – upravo su simboli temeljno pobrkali lončiće.

No povijest baš zato treba poznavati i razumjeti. Da je bilo više mudrosti, mlada Hrvatska ne bi gradila početke svoje samostalnosti na simbolici i jeziku nekadašnje NDH.

Dapače, da je bilo više mudrosti, mlada bi Hrvatska na putu prema slobodnoj zapadnoj Europi ponosno nosila antifašizam u simbolici i u jeziku, ističući time kako još od kraja Drugog svjetskog rata pripada pobjednicima, onima koji su gradili suvremenu Europu.

Da je bilo te mudrosti, nikakvom Kelemincu danas ne bi palo na pamet podizati kaznenu prijavu za isticanje antifašističkog simbola partizanske borbe, pobjede i oslobođenja Hrvatske.

(autograf.hr/Vojko Obersnel)

Poveznica na članak: https://www.autograf.hr/zvijezda-petokraka-i-kaznena-prijava/

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave